Nu există nimic mai rău decât așa numita ceață cerebrală. Pe lângă stres și lipsa somnului, poate fi cauzată de sistemul imunitar care creează un răspuns inflamator în creier. Acest lucru poate duce la simptome precum concentrare și memorie slabe sau dificultăți în luarea deciziilor. Un expert în neuroștiință, care studiază cauzele ceții cerebrale și ale uitării, arată care sunt cele patru lucruri pe care nu trebuie să le mai faceți, scrie CNBC.
Ceața cerebrală nu este o afecțiune medicală specifică. În schimb, este un termen extrem de comun folosit pentru a descrie modificările care au avut loc în funcția creierului pe o perioadă de timp. Este vorba de scăderea focalizării, a concentrării, a memoriei, a vigilenței și a regăsirii cuvintelor.
Iată tot ce trebuie să faceți pentru a evita aceste probleme:
Nu lăsați corpul să se încordeze prea mult
Chiar dacă credeți că sunteți relaxat, corpul poate fi tensionat fizic (de exemplu dureri de gât, spate sau umăr). Acest lucru poate fi rezultatul stresului cauzat de lucruri precum sarcini neterminate sau termene limită ale unor proiecte. Dacă observați că aveți corpul foarte încordat, faceți imediat un exercițiu numit „respirație în cutie”:
- Inspirați pe nas în timp ce numărați încet, timp de patru secunde
- Țineți-vă respirația timp de patru secunde
- Expirați pe nas, eliberând tot aerul din plămâni, în timp ce numărați încet până la patru secunde
- Țineți-vă respirația timp de patru secunde
- Repetați de cel puțin de patru ori
Aceasta este o metodă simplă de a vă ajuta să vă calmați creierul. Studiile arată că poate reduce nivelul de cortizol, substanța chimică produsă atunci când organismul este supus stresului.
Nu mai stați în fața ecranelor înainte de culcare cu o oră
Oricât de tentant ar fi să navighezi pe Instagram sau să te uiți la televizor înainte de culcare, aceste activități pot stimula prea mult creierului. În schimb, încercați să citiți o carte înainte de a stinge lumina!
În mod ideal, avem nevoie de aproximativ opt ore de somn pe noapte. Mai mult de opt ore poate duce la o stare depresivă, iar mai puțin de opt ore de somn nu oferă creierului suficient timp pentru a se odihni și a se reseta.
Evitați să vă încărcați organismul cu glucoză
Dacă intestinul nu este sănătos, atunci și puterea creierului poate slăbi. Axa intestin-creier se poate întreține menținând o dietă bogată în alimente hidratante, grăsimi sănătoase și proteine digerabile. Cel mai important este să evitați zahărul.
Creierul folosește glucoza (zahărul) drept combustibil, dar carbohidrații rafinați, cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză, nu sunt surse bune de combustibil. Creierul primește o explozie de glucoză, care poate duce la irascibilitate, oboseală, confuzie mentală și tulburări de judecată.
De asemenea, măncați alimente bogate în magneziu – cereale integrale, legume cu frunze verzi, fasole uscată și leguminoase și evitați cafeaua înainte de culcare!
Meditați cel puțin 12 minute pe zi. Acest lucru poate ajuta la atenuarea ceței creierului a doua zi. Dacă nu vă place să meditați, puteți face activități precum o plimbare în parc sau pregătirea cinei.