Spre deosebire de plantarea însoțitoare, în care anumite culturi sunt plantate una lângă alta pentru o creștere mai bună, „Chaos gardening” este ceva neplanificat. Pe lângă faptul că vă ajută să folosiți toate semințele, această tendință în grădinărit aduce surpriză și o notă de haos bun în grădină.

Potrivit The Spruce, dacă scopul acestei metode, de care mulți au auzit deja, este să vă relaxați și să vă distrați, câteva sfaturi simple vă pot ajuta să profitați la maximum de ea. Iată ce ar trebui să știți despre „Chaos gardening”.

Ce este „Chaos gardening”

Experții în grădinărit, cărțile și instrucțiunile de pe pachetele de semințe încurajează, de obicei, cultivatorii să planteze împreună semințele pentru fiecare cultură, cu un anumit spațiu între plantări. Aceste reguli există dintr-un motiv clar: plantarea semințelor în rânduri uniforme, cu o distanță adecvată creează condițiile pentru o creștere optimă.

„Chaos gardening” înseamnă că nu se mai respectă nicio regulă. Este considerat un experiment cu mize mici, care vă ajută să scăpați de semințele vechi, rămase din anii trecuți. Este posibil ca unele semințe să nu germineze deloc, în timp ce altele pe care le-ați cumpărat cu ani în urmă pot prospera. Oricum, rezultatul este surprinzător, educativ și chiar uluitor, dacă sunteți genul de persoană care se străduiește să aibă o grădină perfectă.

Cum să plantezi prin această metodă

Dacă aveți un petec de pământ rămas în curte, în grădina de legume, sau chiar o jardinieră, puteți să încercați ”Chaos gardening”. Iată câteva îndrumări de bază:

  • Adunați toate semințele

Căutați în cămară semințele din sezoanele precedente. Chiar dacă semințele sunt mai vechi decât data de viabilitate sugerată pe pachet, există șansa să vă surprindă. Apoi, sortați semințele după dimensiune. Puneți semințele mai mari, precum cele de castraveți, fasole și mazăre, împreună, într-un bol și semințele mai mici (morcovii, sfecla și salata verde) într-un altul. Plantarea, prima dată, a semințelor mai mari, vă poate ajuta să obțineți rezultate mai bune.

Este bine să ajutați germinarea cu o pre-înmuiere. Pur și simplu adăugați apă caldă pentru a acoperi semințele din fiecare bol și lăsați-le să se înmoaie peste noapte. A doua zi dimineață, strecurați semințele și uscați-le bine pe prosoape de hârtie, păstrând semințele mari și mici separat. Amestecați câțiva pumni de pământ proaspăt și uscat în fiecare vas pentru a face semințele mai ușor de împrăștiat la întâmplare.

  • Pregătiți solul

Puteți pregăti solul așa cum faceți de obicei înainte de plantare sau pur și simplu zgâriați câțiva centimetri cu o greblă pentru a-l înmuia. O altă metodă este să turnați câțiva centimetri de compost peste solul existent.

  • Plantați semințele

Începeți mai întâi cu semințele mari. Presărați o mână de amestec de semințe uniform peste sol. Când semințele mari dispar, adăugați de la jumătate câțiva cm de pământ sau compost peste acel strat. Apoi, presărați amestecul de semințe mici peste sol. Acoperiți-l cu încă un strat subțire de pământ de ghiveci sau compost. Unii adepți ai acestei metode preferă să lase natura să-și urmeze cursul, așteptând ploaia, în loc să ude regulat și permițând buruienilor care răsar să-și facă treaba. Cealaltă opțiune este să îngrijiți grădina ca atunci când nu faceți „chaos gardening”, asigurându-vă că semințele primesc suficientă apă și smulgând buruienile.