Terapeutul și consilierul transpersonal Horia Francisc-Țurcanu, fondator al Școlii Maestrului Interior și al Centrului de Dezvoltare Personală Integrală „Călătoria Inimii”creează de mai bine de 15 ani programe de dezvoltare personală adresate companiilor și oamenilor din mediul de business. El explică modul prin care poate fi combătut burnout-ul și care sunt modalitățile prin care pot fi prevenite consecințele negative ale epuizării profesionale. Cei care vor să afle mai multe, pot participa, de asemenea, la Conferința Transcendis Fundamentele evoluției personale, pe 22 martie 2020 la Hotel Caro, unde Horia va aborda tema „Transformarea vieții prin prezență”, în calitate de speaker.
Cât de des v-ați confruntat, în experiența dvs de terapeut, cu acest sindrom în România și ce este burnoutul?
Horia Francisc-Țurcanu: Burnout este o stare interioară tensionată, mentală, emoțională și fizică, care a devenit permanentă. Pentru a înțelege fenomenul e nevoie să privim dincolo de acest cuvânt, la lumea în care trăim, ale cărei mecanisme, sociale, politice, economice, militare sunt reflexii ale lumii noastre interioare. Cuvântul burnout este semnificativ. Pentru că exprimă producerea și accelerarea până la ardere a circuitului gândire-emoție-corp și până la oprirea acestei bucle toxice el se amplifică necontenit, pentru că gândirea încearcă să găsească soluții în tot mai multe direcții. Frica, furia, frustrarea se amplifică odată cu gândirea și la fel ecoul corporal al acestui proces.
Care sunt cauzele sindromului burnout?
Horia Francisc-Țurcanu: Identificați complet cu gândirea noastră liniară, rupți de spațiul interior, am creat o lume întemeiată pe separare, care este totuna cu singurătatea și frica, pe concurență și pe forță, structuri ierarhice piramidale, în care singurul scop este cuantificabil în bani, putere, profit, poziție. Cu cât poziția în orice ierarhie este mai înaltă, cu atât presiunea mediului este mai mare și cu atât rolurile pe care le joacă un om sunt mai dure, iar solicitările și responsabilitatea mai mari. Cantități uriașe de date sunt analizate, emoții tot mai corozive pun stăpânire pe spațiul interior, tensiunea corporală este tot mai mare și toate acestea se petrec într-un timp îndelungat.
Ceea ce se numește burnout la nivele înalte de ierarhie, este stres la niveluri medii și se numesc nepretențios, frică, grijă, anxietate la nivelurile pământene ale ierarhiilor de orice fel. Sistemele par să creeaze această presiune, dar noi suntem aceia care am creat sistemele, oamenii sunt motoarele și sursa oricărui sistem, ca și a lumii în care trăim.
Care sunt consecințele psihice și fizice ale acestui sindrom, la nivel individual?
Horia Francisc-Țurcanu: Burnoutul pare că este numai despre tensiunea cauzată de suprasolicitare, dar în profunzime este o exacerbare a identificării cu gândirea liniară și cu mecanisme automate de răspuns. Este o chestiune de paradigmă, de mod de a privi realitatea și de a ne raporta la ea care ne ține sub tensiune, ca și cum am fi într-un permanent pericol. Mobilizăm resurse interioare uriașe, tot timpul, până când secătuim orice rezervă. Este un mod de a trăi specific sistemelor lumii noastre, și de aceea foarte răspândit. Nu ne-a învățat nimeni cum să administrăm nebunia gândirii compulsive, nici furtunile emoționale care pompează adrenalină în corpurile noastre. Se creează un cerc vicios între gândire, emoție și răspunsul corporal, care conduce la o amplificare a furtunii interioare, uneori până la un punct în care ruptura interioară este inevitabilă și care capătă aspectul depresiei, oboselii cronice și epuizării, și uneori tensiunea se transformă în boală fizică.
Jumătate din oameni își îngroapă frica, otrăvindu-se pe dinăuntru, cealaltă jumătate proiectează frica sub forma furiei, în exterior. Ambele versiuni sunt dezastruoase.
În business, oamenii mai degrabă le reprimă, și asta conduce cel mai repede la coroziunea interioară. Când se ajunge în acest punct, viața personală este de mult timp compromisă, relațiile cele mai apropiate se usucă din lipsă de timp și atenție, devin conflictuale și dramatice. Una peste alta, este vorba despre o criză interioară care tinde să se manifeste în toate aspectele vieții, de la job la dimensiunea personală și sănătate.
La ce soluții pot apela angajații și ce anume pot face pentru a menține un echilibru interior și exterior?
Horia Francisc-Țurcanu: Capacitatea de a rămâne în echilibru în fața evenimentelor vieții nu este rezultatul controlului, al reprimării și al luptei, ci a unui fel de transparență în fața realității. Ea nu implică o ignorare a provocărilor, ci o abordare complet nouă. Nu este întemeiată în rigiditate, ci în flexibilitate interioară. Nu este decorporată, ci dimpotrivă, profund înrădăcinată în corpul fizic.
Redescoperim acum, prin criză, care este, cum se spune în Orient, primejdie și oportunitate, cum să remodelăm lumea interioară și exterioară deopotrivă. Redescoperim tehnologia interioară simplă și puternică de a ieși de sub presiunea minții și a emoției, fără să le reprimăm și fără să le negăm. Corporațiile au descoperit deja că oamenii sunt mai eficienți dacă sunt fericiți și echilibrați și nu numai, că se deschid către programe neconvenționale de lucru cu lumea interioară – meditație, yoga și altele, dar sunt pe cale să descopere noi structuri organizaționale mai armonice.
Cu cât suntem mai stresați, cu atât ne îndepărtăm mai mult de performanță, de potențialul nostru și de noi înșine. Ce sunt, pe înțelesul tuturor și cum ne pot ajuta meditația și mindfulness-ul, în acest context?
Horia Francisc-Țurcanu: Mindfulness este din nou un cuvânt la modă, asociat cu meditația, dar care are foarte puțin de-a face cu aceasta. Este o versiune a meditației destinată lumii occidentale, care are drept scop dobândirea unei stări de pace și claritate interioară. Ceea ce nu este puțin lucru. A intrat în atenția structurilor lumii moderne abia după ce studii făcute la Harvard au dovedit efectul benefic. Este un început bun și este expresia unei transformări fundamentale de perspectivă asupra lumii interioare. Din experiența mea, majoritatea oamenilor care intră în contact cu această abordare, vor să meargă mai adânc, descoperă meditația și intră într-un proces profund de conștientizare a naturii propriei ființe.
Pe 22 martie 2020 veți vorbi, la Conferința Transcendis Fundamentele evoluției personale, despre „Transformarea vieții prin prezență”, despre lumea noastră interioară și felul în care aceasta influențează atât relațiile cu ceilalți oameni, cât și cu aspectele generale ale vieții. Ce înseamnă această perspectivă și cum ne ajută să facem față mai bine factorilor stresori?
La conferințaTranscendis voi aborda rolul meditației și al conexiunii cu noi înșine în lumea modernă, care s-a născut dintr-o ruptură profundă de spațiul interior, și asta se vede în toate manifestările sale. Toate crizele globale și de sistem pe care le vedem în afara noastră sunt despre noi înșine. Războaiele, conflictul, crizele ecologice, politice, economice sunt reflexii ale războaielor noastre interioare. Burnout-ul interior are legătură directă cu acela din Amazonia și Australia, căci câmpurile emoționale nu cunosc granița între interior și exterior.
Cui ați recomanda participarea la conferința Transcendis „Fundamentele evoluției personale”?
Horia Francisc-Țurcanu: În business sau nu, crizele personale și colective ating pe toată lumea, pentru că dimensiunea gândirii și a emoției transcende nivelul personal. Sunt câmpuri în care suntem cu toți imersați și cu care interacționăm prin rezonanță. Sunt oameni care vin să lucreze cu un astfel de sindrom crezând că e vorba doar despre presiunea de la job, dar ajung să descopere cauze mai adânci, care țin de structura de personalitate și de felul în care am creat-o. Mai mult, are rădăcini trans-generaționale și trans-personale, componente majore dobândite prin imersare în modurile de gândire ale părinților și culturii în care trăim. Plecăm de la … burnout, dar ajungem să lucrăm cu mecanismele de gândire/emoție/reacție, cu trecutul nostru și cu dimensiunile rafinate ale viselor noastre, cu credințele noastre inconștiente și fricile ancestrale moștenite. Este un proces de dezvoltare personală până la un punct, adică a structurii egotice, apoi odată cu capacitatea de a ne deschide în mod conștient și a lucra cu conținuturile lumii interioare, devine o dezvoltare pe care mulți ar numi-o spirituală.
Într-un cuvânt este despre echilibrul lumii interioare care este sursa întregii noastre experiențe de viață. Inevitabil crizele de acest tip, că le numim burnout sau altfel, nasc întrebări despre noi înșine și despre viața noastră și ne conduc către o investigație interioară care va genera în cele din urmă o transformare. Este esențial să înțelegem că aceste crize prin care trecem sunt indicatoare prin care realitatea ne arată unde trebuie să schimbăm ceva. Și arată spre interiorul nostru. Nu suntem victime ale realității, ci creatori ai acesteia, iar creația începe cu lumea lăuntrică, cu dimensiunea gândirii și a emoției, cu recursul la corp. Și reflectă, negreșit în relațiile noastre cele mai apropiate, cu ceilalți și cu lumea.
Ce informații concrete vor afla participanții și cu ce beneficii vor pleca cei prezenți, de la acest eveniment?
Horia Francisc-Țurcanu: Primul aspect, foarte interesant, este acela că oamenii care se confruntă cu această ardere interioară sunt de fapt în pragul acestei transformări extraordinare a structurii interioare a personalitații. Am redescoperit mijloacele străvechi ale lucrului cu lumea interioară, le-am curățat de orice ideologie sau dogmă sau ritual până când a rămas o tehnologie interioară pe care oricine o poate folosi în orice clipă a vieții pentru a redobândi echilibrul, claritatea și energia. Despre această tehnologie interioară vor afla mai multe participanții la conferința Transcendis, pe 22 martie și, mai mult decât atât, voi face și o sesiune de experiență directă, un workshop de 4 ore în preziua conferinței, pentru că o experiență directă face cât o mie de cuvinte.
Numesc această tehnologie interioară Practica Prezenței. Este un mod extrem de eficient de a stabiliza și transforma lumea interioară a gândirii, emoției și energiei biofizice, care constă în a lucra cu Atenția, respirația conștientă și a modela necontenit spațiul interior. Efectul imediat este capacitatea de a administra dimensiunile gândirii și emoției și de a detensiona corpul. Impactul acestei tehnologii simple interioare este extraordinar în ceea ce privește capacitatea de a relaționa cu conținuturile propriei conștiințe și cu lumea exterioară. Amplifică enorm capacitatea de a percepe realitatea și astfel răspunsurile date realității sunt mai adecvate. Este un mod de a ne reconecta cu intuiția și cu sensibilitatea noastră naturală și în ultimă instanță un mod de a trăi mai multă bucurie și frumusețe în viețile noastre, de a găsi soluții creative la provocările mediului.