Un nou set de date de la Google arată caracteristicile de pe suprafața Pământului în timp aproape real. Potrivit companiei, instrumentul, numit „Dynamic World” folosește învățarea prin consolidare profundă și imagini din satelit pentru a dezvolta o hartă de înaltă rezoluție a unor terenuri, arătând care zone au caracteristici precum copaci, plantații sau apă, potrivit The Verge.

De obicei, pentru a realiza acest tip de hărți este nevoie de mai mult timp și există decalaje mari între momentul în care sunt realizate imaginile și publicarea datelor. De asemenea, nu apare întotdeauna o defalcare detaliată a ceea ce este pe terenul respectiv într-o anumită zonă.

”Dynamic World” clasifică tipul de acoperire a terenului pentru fiecare 1.100 de metri pătrați

”Dynamic World” clasifică tipul de acoperire a terenului pentru fiecare 1.100 de metri pătrați, precizează Google. Acesta arată cât de probabil este ca zonele să fie acoperite de apă, vegetație inundată, zone construite, copaci, culturi, teren viran, iarbă, arbuști/tufe și zăpadă / gheață. Google a detaliat sistemul său, dezvoltat împreună cu World Resources Institute, într-o lucrare publicată recent în Nature’s Scientific Data.

De exemplu, o captură de ecran a orașului New York arată că cea mai mare parte a zonei este construită (roșu). Dar există buzunare de iarbă (verde) și arbuști / tufișuri (galben) pentru parcuri importante ale orașului.

Peste 5.000 de imagini pe zi, datele fiind actualizate continuu

Dynamic World produce peste 5.000 de imagini pe zi, iar datele privind acoperirea terenului sunt actualizate continuu. Acest lucru le va permite cercetătorilor și factorilor de decizie să observe mai repede impactul unor evenimente precum incendiile sau uraganele și să reacționeze la timp la unele schimbări.

„Dacă lumea vrea în continuare să cultive în pământ tot ce are nevoie, să protejeze natura și să refacă o parte din ceea ce s-a pierdut, avem nevoie de o monitorizare eficientă și pe care să ne putem baza, aproape în timp real, a fiecărui hectar de pământ de pe planetă”, a precizat Craig Hanson, vicepreședinte la World Resources Institute.

Google lansează și un alt instrument, care îi va ajuta pe utilizatori să urmărească calitatea aerului

Pe lângă capacitatea sistemului Google de urmărire a incendiilor de pădure, gigantul lansează și un alt instrument, care îi va ajuta pe utilizatori să urmărească calitatea aerului prin Google Maps. ”Google’s air quality” preia informații de la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, alături de date de la PurpleAir, o companie privată de monitorizare a calității aerului.

De asemenea, Google va adăuga și date despre fumul din SUA, pe care le va obține de la Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei.