Ce este endometrioza?

În cadrul celei de-a șaptea ediție a Congresului European de Endometrioză, desfășurat pentru prima dată în România sub egida European Endometriosis League, reputatul chirurg prof. dr. Elvira Brătilă, fondatoarea primei academii de endometrioză din România – „Endomedicare Academy”, a reușit performanța de a aduce împreună 91 de specialiști din peste 30 de țări. Acești experți au prezentat cele mai recente informații medicale despre endometrioză.

În acest context, prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie și primul chirurg ginecolog care a operat robotic în România, a explicat pentru Doctorul Zilei gravitatea endometriozei, o boală care afectează tinerele femei.

Prof. Dr. Elvira Brătilă
Prof. Dr. Elvira Brătilă (SURSA FOTO: Doctorul Zilei)

Boala care este mai dificil de depistat decât cancerul. Endometrioza nu este cancer, ci o boală cronică cu risc de recidivă. Riscul de recidivă este mai mare la femeile tinere. Deși există un risc teoretic redus de malignizare, în special în cazul localizărilor ovariene, endometrioza nu trebuie confundată cu cancerul. Pacientele diagnosticate cu endometrioză nu ar trebui să se sperie deoarece endometrioza nu înseamnă automat infertilitate și severitatea diagnosticării poate varia în funcție de extinderea leziunilor.

Simptome

Simptomele endometriozei sunt variate, ceea ce contribuie la dificultatea diagnosticării. Primele simptome includ: durerea la menstruație și durerea la contact (dispareunia), dar aceste simptome nu sunt exclusive pentru endometrioză. Pot apărea și simptome gastrointestinale, care pot trimite pacienta la gastroenterolog. Pot apărea și simptome urinare, care duc frecvent la consulturi urologice înainte de a se stabili un diagnostic de endometrioză. Diagnosticarea se poate face mult mai rapid pe baza simptomelor și a unui examen clinic corect efectuat.

Ce trebuie să facă femeile, după ce au aflat că suferă de această boală?

„Avem cel puțin cinci teorii ca să încerce să explice apariția endometriozei și, în același timp, a adeomiozei, pentru că sunt două patologii care se leagă și coexistă în cele mai multe cazuri tocmai pentru că nu avem o singură teorie care să explice de ce apare această boală. Asta înseamnă că avem multe necunoscute.

Dar, nu e importantă cauza de ce apare boala, ci de ce anumite forme de endometrioză au capacitatea evolutivă și sunt agresive, iar altele se autolimitează chiar și în lipsa unui tratament medical. Asta cred eu că esete mult mai important, să începem să dezvoltăm, să găsim aceste fenotipuri ale pacientelor cu endometrioză.

Sigur, s-au făcut pași foarte importanți, apare un test din salivă, l-ai făcut și ai primit diagnosticul de endometrioză. Asta înseamnă aproape nimic. Un simplu diagnostic de endometrioză nu este suficient.

În primul rând, după ce ai pus diagnosticul de endometrioză trebuie să stabilești unde sunt localizate leziunile, cât de întinse sunt, ce impact au asupra organismului, unde sunt localizate. Toate acestea trebuie judecate într-un context clinic pe care, repet, numai experiența și expertiza clinică te pot ajuta. Ceea ce trebuie să înțeleagă și pacientele cu endometrioză este faptul că pacienta este unică. O pacientă nu seamănă una cu alta, de aceea și tratamentul trebuie personaliat în funcție de caracterisicile bolii și de facorii care pot să afecteze fertilitatea, care depind foarte mult de rezerva ovariană.

Foarte multe paciente când află de diagnosticul de endometrioză încep să citească. Primul impact este cu cazurile dificile și atuci, și pentru ele este dificil. Drumul nu este dificil dacă știi să-l faci împreună cu un expert în endometrioză”, a explicat celebrul medic.

Tratament

Tratamentul medical pentru endometrioză este eficient în aproximativ 60% din cazuri în ceea ce privește ameliorarea simptomelor. Formele severe și profunde de endometrioză nu dispar sub tratament medical. În aceste cazuri, scopul tratamentului este de a stagna evoluția bolii, de a preveni apariția altor leziuni și de a gestiona simptomele.

Operație

Din fericire, avem program național care acoperă costurile instrumentelor care se folosesc în tratamentul endometriozei intestinale, care este un beneficiu de luat în considerare și consistent pentru pacientele cu endometrioză pentru că boala se poate opera oriunde.

 „În momentul în care indicația este de tratament chirurgical în endometrioză, aici trebuie să alegi cu mare grijă. Noi, în centrul Endomedicare Academy am încercat să explicăm acest concept de ONE STOP SHOP. O intervenție care să exerciseze toate leziunile de endometrioză.

De ce? Pentru că pacientele cu endometrioză suferă intervenții chirurgicale repetate, de cele mai multe ori incomplete, care nu exercizează toate leziunile de endometrioză și asta duce la intervenții repetate. Asta duce la iatrogenie, adică la afectarea fertilității mai mult decât o face boala în sine.

De aceea, când iei decizia de tratament chirurgical, trebuie să-ți asumi că tu, ca și chirurg, trebuie să vezi toate leziunile de endometrioză, eventual, dacă ai nevoie de specialități conexe, să le ai în preajmă, să poți să-i oferi pacientei cea mai bună alternativă chirurgicală, atât în ceea ce privește boala, cât și în ceea ce privește fertilitatea”, a explicat prof. dr. Elvira Brătilă.

Chiar și femeile însărcinate se pot îmbolnăvi

Sarcina nu determină dispariția leziunilor de endometrioză. În timpul sarcinii și alăptării, simptomele de endometrioză se reduc sau dispar, iar leziunile pot involua ușor. Cu toate acestea, în medie, la aproximativ trei ani după naștere, simptomele reapar și leziunile devin din nou active. Pot rămâne insule de celule endometriale care să înceapă din nou să prolifereze.