România va fi lovită de un nou val de aer polar! Europa este în stare de alertă după ce a fost deja afectată de fenomenul numit „gheața neagră”. Ce va aduce urgia, în acest weekend?
Gheața neagră paralizează Vestul Europei și provoacă haos
Ce este gheața neagră? După ce Vestul Europei a fost lovit de un nou val de aer polar, regiunea se confruntă cu condiții extreme. Acestea sunt caracterizate prin temperaturi foarte scăzute și căderi abundente de zăpadă.
În această situație dificilă, un fenomen periculos numit „gheața neagră”, agravează situația, provocând spitalizări de urgență pentru zeci de oameni.
Iarna dură care se va abate asupra României în acest weekend este deja resimțită în Vestul Europei. În diverse state, ninsorile abundente, temperaturile scăzute și un fenomen deosebit de periculos cunoscut sub numele de „gheața neagră” provoacă haos și condiții extrem de dificile.
După un final de 2023 caracterizat de condiții meteorologice primăvăratice, Europa a fost stăpânită de o iarnă aspră începând cu anul 2024. În mod gradual, tot mai multe țări au fost afectate de ninsori abundente, temperaturi scăzute extreme și formarea poleiului.
În cursul acestei săptămâni, evenimente caracteristice sezonului rece, cum ar fi căderile de zăpadă și temperaturile scăzute, au avut un impact semnificativ asupra circulației în Europa.
În Germania, de exemplu, aeroportul din Frankfurt a fost afectat în mod considerabil timp de două zile, fiind paralizat de condițiile meteorologice extreme.
Ce este, mai exact, gheața neagră?
Situații dificile au apărut și pe rețeaua de autostrăzi, unde s-au conturat coloane kilometrice din cauza prezenței poleiului. Deosebit de periculoasă este manifestarea fenomenului de gheață neagră. Fenomenul a generat un număr semnificativ de accidente, soldate cu zeci de persoane transportate la spital din cauza fracturilor suferite.
În timpul sezonului rece, fenomenul de gheață neagră reprezintă una dintre cele mai periculoase amenințări, punând în pericol atât traficul rutier, cât și siguranța pietonilor. Gheața neagră constă într-un strat subțire de gheață care se formează direct pe suprafața asfaltului.
Gheața neagră are aceeași culoare cu carosabilul. Tocmai de aceea devine extrem de dificil de observat, ceea ce crește semnificativ riscul de accidente și incidente.
Gheața neagră, asemănătoare cu poleiul, apare în momentul în care temperatura se apropie de punctul de îngheț.
În Franța, numărul victimelor a crescut semnificativ, cu zeci de persoane ajungând la spital în urma căderilor pe drumuri și trotuare. Această condiție meteorologică precară a generat un impact serios asupra siguranței publice.
Numeroase state europene au fost deja afectate de aceste condiții meteo extreme
În decursul acestei săptămâni, meteorologii au emis avertizări pentru diverse condiții meteorologice extreme în mai multe țări europene.
Printre acestea se numără Germania, Franța, Elveția, Luxemburg, Austria, Belgia și Olanda.
Avertismentele vizează fenomene precum ninsorile abundente, temperaturile scăzute, ploaia înghețată și viscolul. Acestea semnalează riscurile asociate acestor condiții și necesitatea de precauție din partea locuitorilor și a autorităților.
Situația în Germania este deosebit de serioasă. Deutsche Bahn (DB), operatorul național feroviar al țării, a fost nevoit să anuleze numeroase trenuri regionale și de lungă distanță în cursul zilei de miercuri.
De asemenea, s-a impus o limitare a vitezei maxime pentru trenurile sale de mare viteză ICE la 200 de kilometri pe oră, ca o măsură de precauție în fața condițiilor meteorologice dificile.
Condițiile meteorologice au avut un impact semnificativ asupra traficului aerian.
La aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, peste 300 de zboruri din aproximativ 1.000 programate pentru joi au fost anulate.
Autoritățile aeroportuare au invocat pericolul generat de prezența gheții pe pista de decolare și aterizare, conform informațiilor furnizate de DW.