Ce este, de fapt, laptele de aur? Principalul ingredient al acestei băuturi este turmericul. Condimentul îi conferă culoarea galbenă și este apreciat pentru conținutul bogat de antioxidanți.

Principalul ingredient din laptele de aur este turmericul

Amintim că antioxidanții sunt substanțe care protejează celulele împotriva stresului oxidativ. Totodată, îmbunătățesc sistemul imunitar, previn bolile cronice și scad riscul de infecții și boli.

Turmericul se adaugă în lapte de vacă încălzit, alături de alte ingrediente cu efect antioxidant, precum scorțișoară sau ghimbir. Combinația de ingrediente oferă numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică.

Această băutură poate ajuta la reducerea inflamației și durerilor articulare cauzate de artroză și artrită reumatoidă. Efectul este un rezultat al proprietăților sale antiinflamatoare.

Un studiu efectuat pe 45 de persoane cu poliartrită reumatoidă a oferit mai multe informații. 500 mg. de curcumină administrate zilnic au fost mai eficiente în reducerea durerilor atât față de 50 g dintr-un medicament comun pentru această boală, cât și față de combinația dintre curcumină și medicament.

Un alt studiu realizat pe 247 de persoane cu artroză arată că persoanele care au consumat extract de ghimbir s-au confruntat cu mai puține dureri față de cele cărora li s-a administrat o substanță placebo.

Combate insomnia și reduce depresia

Această băutură ar fi utilă și împotriva insomniei și depresiei. În cazul în care este consumată seara, relaxează organismul, în timp ce scade nivelul de anxietate, induce somnul și îi îmbunătățește calitatea.

Aceste beneficii sunt datorate substanțelor active din compoziția băuturii, cum sunt triptofanul și curcumina. Triptofanul provine din lapte, iar curcumina provine din turmeric.

Studiile științifice au demonstrat că turmericul reduce simptomele depresiei și îmbunătățește starea de spirit, mulțumită curcuminei din compoziția lui.

În cadrul unei cercetări, făcută pe 60 de persoane cu tulburări depresive, s-a constatat că persoanele care au consumat curcumină și-au îmbunătățit starea psihică, în mod similar cu cele care au luat antidepresive.

Grupul care a combinat tratamenul cu antidepresive și cu administrarea de curcumină s-a simțit cel mai bine.

Explicația este că stările depresive sunt legate de scăderea factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). Curcumina îi crește nivelul și ameliorează depresia.

Poate fi pregătit în casă și păstrat în frigider pentru cel mult 5 zile

Această băutură poate fi pregătită în casă și păstrată în frigider pentru cel mult 5 zile. Sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 1/2 cană (120 ml) lapte neîndulcit;
  • 1 linguriță turmeric;
  • 1 bucată mică ghimbir proaspăt ras sau 1/2 linguriță pudră de ghimbir;
  • 1/2 linguriță scorțișoară pudră;
  • 1 praf piper negru măcinat;
  • după preferință, o linguriță miere sau sirop de arțar.

Laptele trebuie pus la fiert, la foc mic, într-o cratiță. Ulterior, trebuie adăugate turmericul, scorțișoara, ghimbirul și piperul negru.

Laptele trebuie lăsat pe foc maxim 2-3 minute, fără a fierbe până la capăt. Focul trebuie oprit atunci când laptele capătă o aromă plăcută.

La final, trebuie adăugate mierea sau siropul de arțar. Băutura se consumă caldă.