Știați că spanacul crud conține acid oxalic, o substanță organică care poate interfera cu absorbția nutrienților esențiali precum calciul și fierul? Acidul oxalic se leagă de calciu, iar organismul nu-l poate asimila.
De asemenea, se atașează de mulți alți nutrienți vitali, iar consumul pe termen lung al alimentelor bogate în acid oxalic poate duce la carențe ale unor nutrienți importanți.
Vestea bună, scrie Outsideonline, este că acidul oxalic se descompune în timpul preparării termice, astfel încât nu există pierderi de nutrienți în spanacul sotat sau la abur. Ar trebui să evitați spanacul crud în băuturile și salatele verzi? Spanacul fiert este întotdeauna alegerea mai bună?
Spanacul proaspăt și cel fiert conțin aproximativ aceeași cantitate de macronutrienți la o porție de 100 de grame
Atât spanacul proaspăt, cât și cel fiert conțin aproximativ aceeași cantitate de macronutrienți într-o porție de 100 de grame (aproximativ 3 1/3 căni crud sau 1/2 ceașcă spanac fiert). Ambele porții au aproximativ 23 de calorii, 3,8 g carbohidrați, 3 g proteine, 0,3 g grăsimi și 2,4 g fibre, ceea ce reprezintă 10 la sută din valoarea zilnică.
Beneficiile spanacului crud
Nu este nevoie să evitați spanacul crud doar pentru că are acid oxalic. În schimb, este bogat în mulți nutrienți esențiali, dintre care unii sunt disponibili pentru corpul nostru atunci când îl consumăm crud. Acești nutrienți includ acid folic, vitamina C, niacină, riboflavină și potasiu.
Beneficiile spanacului fiert
Când mănânci spanac preparat termic, vei absorbi niveluri mai mari de vitamine A și E, proteine, fibre, zinc, tiamină, calciu și fier. Carotenoizii importanți, cum ar fi beta-carotenul, luteina și zeaxantina, devin, de asemenea, mai ușor de asimilat. Atât spanacul crud, cât și cel gătit sunt surse excelente de fier, care conțin de două ori mai mult decât alte verdețuri cu frunze.
O porție de 100 de grame de spanac crud conține 2,71 mg fier, în timp ce spanac fiert conține 3,57 mg. Rețineți că absorbția fierului este influențată de cât de mult fier aveți deja în organism și de alți nutrienți pe care îi consumați în timpul meselor.
De exemplu, vitamina C facilitează absorbția fierului, în timp ce alte substanțe precum taninurile și polifenolii inhibă absorbția fierului, astfel încât cantitatea de fier pe care o absorbim va varia, indiferent dacă spanacul este gătit sau nu.
La ce ne ajută
Dieta cu spanac este esențială pentru sănătatea oaselor, părului și pielii, aducând organismului fier, proteine, minerale și vitamine. Iată câteva dintre cele mai mari beneficii pentru sănătate ale acestei legume cu frunze verzi:
Poate combate apariția cancerului
Toate legumele cu frunze verzi au clorofilă, care s-a dovedit extrem de eficientă în blocarea efectului cancerigen al aminelor heterociclice, produse de obicei când alimentele se prepară la temperatură ridicată.
Ajută și la diabet
Spanacul conține acid alfa-lipoic, un antioxidant puternic, despre care s-a dovedit că poate crește sensibilitatea la insulină, reduce nivelul de glucoză și previne modificările induse de stresul oxidativ la persoanele cu diabet. Cercetările asupra acestui antioxidant au dovedit scăderi ale neuropatiei autonome și/sau neuropatiei periferice, la diabetici.
Riscuri mai mici de a face astm
Riscul de a face astm este mai mic la persoanele care consumă cantități mari de beta-caroten, unul dintre nutrienții care se găsesc în spanac.
Scade tensiunea arterială
Datorită conținutului ridicat de potasiu, spanacul este de obicei recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială pentru a anula efectul sodiului în organism.
Avantaje și dezavantaje
Ca și în cazul altor legume, există avantaje și dezavantaje atât pentru cele crude, cât și pentru cele preparate termic. Consumul unei varietăți mari de alimente vegetale este important pentru sănătate, iar consumul alimentelor vegetale atât în formă crudă, cât și în formă gătită vă va oferi cea mai bogată gamă de nutrienți. Nu uitați să cumpărați spanac proaspăt, proaspăt cules. S-a demonstrat că spanacul mai vechi, mai deschis la culoare, conține concentrații mai mici de nutrienți.