Metanolul vs. etanolul
Metanolul este un alcool similar etanolului din alcool. Metanolul, ca și etanolul, este incolor și combustibil. Miroase ca și etanolul. Totuși, structurile lor chimice diferă. Metanolul are un atom de carbon, în timp ce etanolul are doi.
Atomul de carbon face toată diferența. Metanolul este mai nociv decât etanolul și metabolizat diferit în sistemele noastre. Produsele de curățat parbrize, antigelul și carburanții necesită metanol. Nu este sigur pentru ingestie.
De ce este metanolul toxic?
Organismele noastre procesează metanolul în mod diferit. Acetaldehida este produsă din etanol. Acetaldehida este otrăvitoare, dar se transformă rapid în acetat (acid acetic, găsit în oțet). Deși producerea unui acid sună îngrozitor, acetatul produce energie și molecule corporale.
Metanolul, pe de altă parte, se transformă în formaldehidă (utilizată în cleiurile industriale și îmbălsămare) și, în cele din urmă, în acid formic. Organismul utilizează acetatul, dar acidul formic distruge mitocondriile, centralele energetice ale celulelor. Metanolul poate provoca acidoză metabolică severă, care cauzează prea mult acid în organism.
Vărsăturile și durerile de stomac pot rezulta din otrăvirea cu metanol. În cazul intoxicației cu metanol, acidoza produce depresia sistemului nervos central, care poate provoca comă și afectarea retinei, care poate cauza pierderea vederii. Acest lucru se datorează faptului că retinele conțin mitocondrii active și sunt sensibile la leziuni.
Cantitățile mici de metanol nu ucid, iar tratamentul prompt reduce leziunile. Dacă tratamentul este întârziat, chiar și cantitățile neletale pot provoca leziuni ireversibile ale vederii.
Ce presupune tratamentul?
Respirația unui pacient este susținută prin intubare și ventilație mecanică.
Dializa și fomepizolul (care inhibă producția de acid formic) pot fi, de asemenea, utilizate pentru a elimina metanolul și metaboliții acestuia.
Cum intră metanolul în alcool?
Metanolul poate fi găsit în orice băutură alcoolică, dar cel mai probabil în băuturi spirtoase și vinuri din fructe. Metanolul poate intra în alcool în mai multe moduri. Pentru a crește ieftin nivelul de alcool al unei băuturi, acesta este uneori adăugat ilegal în timpul sau după fabricare.
Procesele tradiționale de fabricare a berii pot produce niveluri periculoase de metanol și etanol, în funcție de bacteriile și materialele vegetale utilizate în fermentare. Modul în care adolescenții australieni au fost otrăviți este necunoscut. Călătoriile, în special în Asia de Sud-Est, în subcontinentul indian și în părți ale Africii cu băuturi tradiționale fermentate, necesită precauție.
Pentru a evita otrăvirea cu metanol, site-ul Smartraveller al guvernului australian recomandă consumul de cocteiluri și băuturi pe bază de băuturi spirtoase în localuri autorizate de renume și evitarea băuturilor alcoolice preparate în casă.
Consumul doar de bere comercială produsă în masă poate fi mai sigur, însă persoanele doresc să experimenteze băuturile locale în aventurile lor.