Puțini sunt cei care pot spune că nu au avut, măcar o dată în viață, probleme legate de somn. Conform Asociației Americane a Somnului, tulburarea afectează, anual, aproximativ 50-70 de milioane de americani.
Tulburările de somn ajung să fie atât de dăunătoare sănătății fizice și mentale, încât oamenii adoptă tot felul de strategii, mai mult sau mai puțin dovedite științific, pentru a pune geană pe geană.
Așa s-a aflat că există și o „disciplină a somnului” pe care o practică mai ales soldații, care, după cum se știe, au un regim strict de viață, scrie Inc.com.
Ce este ”disciplina somnului”
Cel mai frecvent, un soldat se trezește la ora 5 a.m, dar nu se culcă niciodată mai târziu de ora 21:00. Este o rutină care îi antrenează pe militari pentru „disciplina somnului”, o practică de a crea și de a urma în mod constant o rutină de somn.
Dacă există și situații în care acestă ”disciplină a somnului” nu se respectă, obiectivul clar rămâne oarecum la fel: șapte până la nouă ore de somn. În caz contrar, până și cele mai simple sarcini pe care le au pot fi compromise.
Un somn suficient în fiecare noapte nu afectează negativ doar performanța în anumite domenii, ci fiecare aspect al vieții și sănătatea.
Experții susțin că hipertensiunea, obezitatea, depresia și un risc crescut al bolilor cardiace sunt efecte ale tulburărilor de somn.
Ce este „metoda militară”
Alegeți o oră la care să vă culcați, moment în care trebuie să opriți telefoanele și televizorul și să stingeți lumina. Alegeți o oră care vă permite să dormiți între șapte-opt ore pe noapte. Încercați apoi să vă relaxați, fără să vă gândiți ce veți face mâine sau că nu veți putea adormi.
Puteți acum să încercați „metoda militară”, o rutină de două minute creată de Școala de Aviație a Marinei SUA pentru a ajuta piloții să adoarmă.
Începeți prin a vă relaxa mușchii frunții, apoi relaxați-vă ochii, obrajii și maxilarul. De aici, urmează o relaxare sistematică a restului corpului, care include pieptul, brațele, picioarele, chiar și degetele de la picioare. Și nu uitați să continuați să respirați încet și profund!
Următorul pas este să vă imaginați două scenarii. Primul este că stați întins, pe o barcă, pe un lac liniştit, cu cerul senin deasupra. Al doilea scenariu este că vă aflați într-un hamac, într-o cameră unde este beznă. Apoi începeți să repetați în gând, timp de zece secunde, „Nu te gândi”, pentru a vă reorienta mintea.
Odată ce ați înțeles acest truc, ar trebui să continuați să-l faceți timp de șase săptămâni pentru a-l practica și, eventual, a-l stăpâni cât mai bine. Se spune că 96% dintre oamenii care au stăpânit această tehnică reușesc să adoarmă în două minute.