„Bomba murdară”, despre care Moscova susține că Ucraina vrea să o detoneze în Rusia, nu este o bombă nucleară, ci una convențională cu materiale radioactive care se pulverizează sub formă de praf în momentul exploziei, scrie The Guardian.
Cel mai important este că ”Bombele murdare” au un impact psihologic uriaș, care depășește cu mult pericolul la adresa vieții, susține un expert american.
Au existat tentative eșuate în Cecenia
Deși nu s-a înregistrat niciodată un atac cu ”bombă murdară”, două încercări eșuate de a detona un astfel de dispozitiv au fost raportate în Cecenia, în sudul Rusiei, în urmă cu mai bine de două decenii.
Termenul de „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică” (RDD) înseamnă orice dispozitiv exploziv care diseminează unul sau mai multe produse chimice sau biologice toxice (NRBC – nuclear, radiologic, biologic sau chimic).
Cum funcționează o ”bombă murdară”
Cunoscute, din punct de vedere tehnic ca dispozitive de dispersie radiologică, bombele murdare sunt arme relativ primitive, imprecise. Sunt mult mai ușor și mai ieftin de construit decât un dispozitiv nuclear, dar și mai puțin periculoase.
”Bombele murdare” folosesc explozibili convenționali, cum ar fi dinamita, alături de material radioactiv. Cantitatea de material radioactiv dispersat, deși periculoasă, nu este neapărat letală. Principalul pericol al unei „bombe murdare” vine din explozie, și nu din radiații. Doar oamenii care sunt în apropiere de locul exploziei riscă să fie expuși la radiații.
Materialul folosit la o astfel de bombă poate fi obținut din surse radioactive utilizate în medicină și industrie sau din unități de cercetare.
„O ”bombă murdară” este foarte ușor de făcut”, spune Scott Roecker, vicepreședinte pentru programul de securitate a materialelor nucleare la Nuclear Threat Initiative, o organizație non-profit cu sediul la Washington. „Este un dispozitiv brut.”
Ce daune poate provoca
Numărul de victime și amploarea daunelor cauzate de o bombă murdară depind de multe lucruri. Un factor-cheie este cantitatea și tipul de explozibili convenționali utilizați, care determină magnitudinea exploziei. Cantitatea și tipul de materiale radioactive eliberate sunt alți factori, la fel ca și condițiile meteorologice, în special vântul, la momentul exploziei.
Majoritatea ”bombelor murdare” nu ar emite suficiente radiații pentru a provoca moartea sau chiar unele boli grave.
Sunt mai mult o armă psihologică
Impactul său principal este unul psihologic, motiv pentru care astfel de dispozitive sunt adesea denumite „arme de perturbare în masă”.
Bombele murdare nu sunt folosite pe câmpul de luptă, fiind desfășurate mai mult în zonele urbane, a spus Roecker. „Sunt mai mult o armă psihologică. Când încerci să sperii și să intimidezi oamenii, folosești o armă ca aceasta”, a spus el.
Praful și fumul radioactiv se pot răspândi la distanțe mari și pot fi periculoase dacă sunt inhalate în apropierea exploziei, potrivit lui Roecker.
Dar pe măsură ce materialul radioactiv se răspândește prin atmosferă, acesta devine mai puțin concentrat și, prin urmare, mai puțin dăunător.
Factorii-cheie în expunerea la radiații sunt tipul de radiație, cât timp cineva este expus la aceasta și dacă radiația a fost absorbită prin piele, inhalată sau absorbită pe cale orală.