Consilierii financiari spun că există anumite sfaturi dure, pe care clienții lor nu vor să le audă. Sfaturi de genul ”nu vă așteptați ca achiziționarea unei case să fie o investiție bună” nu sunt întotdeauna pe placul lor.
Consilierii financiari sunt cei care oferă în mod constant oamenilor cele mai bune sfaturi pentru a-și spori averea sau, din contră, le sugerează că anumite investiții pot fi păguboase.
Unii țin cont de aceste sfaturi și, mai important, implementează aceste idei. Astfel, pot avea un control mai bun asupra fluxului de numerar, pot face economii și pot avea o mai mare putere financiară, scrie Businessinsider.
Iată care sunt cele mai frecvente sfaturi transmise de consilierii financiari de care oamenii ar trebui să țină cont, dacă vor să aibă de câștigat:
Nu vă aventurați în cumpărarea unei case!
Cumpărarea unei case este rareori o decizie bazată pe date. De cele mai multe ori este o decizie de ordin emoțional, din motive întemeiate. Pentru mulți oameni, deținerea unei proprietăți reprezintă stabilitate, securitate și chiar un anumit statut.
Acestea nu sunt lucruri lipsite de importanță, dar mulți oameni își folosesc emoțiile drept scuze pentru a ignora realitatea financiară atunci când vine vorba de cumpărarea caselor.
Stabiliți un buget și respectați-l! Mențineți costurile totale anuale ale locuinței, inclusiv plățile ipotecare, la cel mult 20% din venitul anual brut al gospodăriei.
Acest lucru ajută să vă asigurați că vă păstrați flexibilitatea în alte domenii ale fluxului de numerar, astfel încât să puteți deține casa și să continuați să urmăriți alte obiective importante sau să aveți bani disponibili pentru alte priorități.
Nu presupuneți că o casă este o investiție bună
Experții financiari spun că oamenii nu ar trebui să se gândească la casa lor ca la o investiție. Asta nu înseamnă că achiziționarea unei case este o idee proastă sau că nu valorează atât de mult. Dar o investiție ar trebui să ofere un profit.
O casă care servește drept reședință principală (și nu oferă venituri din chirie) poate fi o utilitate excelentă, dar nu este considerată o investiție bună.
Valorile caselor tind să crească de-a lungul timpului, dar costurile de proprietate și de întreținere erodează majoritatea „câștigurilor” atunci când vă uitați la tranzacția de cumpărare și de o eventuală vânzare a casei.
Economisiți mai mult decât credeți că aveți nevoie
A ști de ce buget dispui și la ce tipuri de urgențe ar trebui să faci față, înseamnă să fii pregătit în consecință. Soluția cea mai bună recomandată de experți este să economisiți mai mult decât credeți că trebuie, pentru că așa vă acordați o marjă de siguranță. Cel mai bine ar fi să respectați următoarele sfaturi:
Gestionați situațiile de urgență (un cont de economii cu randament ridicat este un obicei bun pentru un fond de urgență)
Profitați de oportunități atunci când apar (fie pentru a cheltui într-o călătorie neașteptată, de exemplu, fie pentru a folosi bani pentru o investiție care vă pasionează)
Includeți noi obiective în planificările pe care le aveți
Dacă economisiți mai mult, veți avea mai multe opțiuni și o mai mare libertate în viitor!
Făceți-vă un plan de rezervă
Deși pare o abordare neplăcută a finanțelor, este nevoie întotdeauna un plan de rezervă – sau acele plase de siguranță pentru tot felul de situații neprevăzute.
Nimeni nu vrea să-și imagineze un scenariu sumbru, dar dacă viața financiară se îndreaptă, te vei bucura că ai integrat mai multe plase de siguranță în planul general.
Puteți face acest lucru în mai multe moduri, inclusiv cum ar fi să economisiți mai mult decât credeți că trebuie să economisiți.
Alte modalități de a construi un fond de rezervă includ menținerea unui fond de urgență, utilizarea ideilor conservatoare în ceea ce privește veniturile, supraestimarea cheltuielilor atunci când faceți orice fel de proiecție financiară pe termen lung și mai ales să nu contați pe niciun fel de câștig extra (de la bonusuri și comisioane, până la moșteniri)
Nu mai încercați să cronometrați piața
Este tentant să credem că putem cronometra cu succes piața, spune expertul financiar. Dar datele arată că nici profesioniștii nu reușesc să cronometreze piața. S-ar putea să ai noroc o dată, dar repetarea acelei performanțe în următoarele câteva decenii este practic imposibilă.
Construiți un plan strategic de investiții – și apoi respectați-l, indiferent de evenimentele curente.
Probabil că nu este la fel de distractiv, dar funcționează mult mai bine pe termen lung.