Potrivit MedicalnewsToday, pe pleoapă pot apărea diferite tipuri de umflături. Acestea includ: orzul de pe ochi, șalazionul, xantelasma. Simptomele, cauzele și tratamentele specifice sunt diferite.
Ce este orzul pe ochi
Orzul pe ochi este o afecțiune frecventă, care apare indiferent de sex sau vârstă. Este o infecție a uneia sau a mai multor glande situate pe pleoapă. Motivele apariției sunt igiena precară și scăderea rezistenței corpului. Staphylococcus aureus este responsabil pentru apariția orzului pe ochi. Un risc crescut de apariție a acestuia apare în caz de atingere sau frecare frecventă a ochilor cu mâinile murdare. Afecțiunea poate irita ochiul și poate face ca marginile pleoapei să devină ca o crustă. Uneori, întreaga pleoapă se poate umfla. Cei care au orz pe ochi pot fi mai sensibili la lumină.
Cum se tratează
Aplicarea unei comprese calde poate ajuta la prevenirea agravării acestuia. Medicii pot prescrie unguent cu eritromicină. Șalazionul nu este de natură infecțioasă
Este cel mai frecvent tip de umflătură a pleoapelor. Deși seamănă cu orzul pe ochi, umflătura de șalazion nu este de natură infecțioasă. Șalazionul este roșu și creează o zonă sensibilă, umflată, pe pleoapă. Este dureros în primele zile, dar apoi devine un nodul nedureros. Un șalazion se poate dezvolta fără a prezenta simptome directe. Cu toate acestea, denivelarea pleoapei se poate umfla sau poate deveni sensibilă. Dacă este deosebit de mare, poate apăsa pe globul ocular, provocând vedere încețoșată.
Blocarea și umflarea glandelor uleioase ale ochiului provoacă șalazionul.
Tratament
Un șalazion poate fi tratat acasă. Trebuie să consultați un medic dacă ochiul devine mai roșu și mai dureros, vederea este încețoșată, roșeața și umflătura se răspândesc.
Cum se manifestă Xantelasma
Dacă ați observat că aveți pete inestetice de grăsime alb-galbui în jurul ochilor, acestea sunt depozite de grăsime, situate superficial în piele, și care poartă numele de Xantelasma. De obicei, se simt ca niște bulgări moi sub pleoape. Nu au tendința de a provoca simptome sau complicații, dar uneori oamenii încearcă să le îndepărteze din motive estetice. Declanșatorii primari ai xantelasmei sunt hiperlipidemia, disfuncția tiroidiană și diabetul.
Xantelasma apare acând depozitele de grăsime se acumulează pe pleoape. Excesul de grăsime din această zonă poate rezulta din cauze indirecte, cum ar fi stări fiziologice și boli sistemice, inclusiv genetica, obezitatea, diabetul. Există mai multe metode de tratare a xantelasmelor, dar îndepărtarea lor pentru a preveni reapariția va necesita tratament special medical.