Permisul de Călătorie a fost introdus de autoritățile din Italia după data de 26 aprilie, odată cu relaxarea măsurilor de restricție. Acesta atestă că persoana respectivă a fost complet vaccinat, testat negativ pentru coronavirus în ultimele 48 de ore sau că a trecut prin boală. În ce situații este necesar un astfel de document?
Începând cu 26 aprilie, odată cu „marea relaxare” din Italia, autoritățile au introdus și Permisul de Călătorie. Cu acesta, li se va permite oamenilor să circule în zonele care rămân clasificate ca zone cu risc mai mare. Acesta va atesta că deținătorul a fost complet vaccinat, testat negativ pentru coronavirus în ultimele 48 de ore sau că a trecut prin boală, transmite stiridiaspora.ro.
Ce permite mai exact acest document?
Persoanele care dețin un Permis de Călătorie pot să călătorească liber către și dinspre zonele roșii și portocalii din motive neesențiale, cum ar fi turismul și vizitarea prietenilor. Documentul trebuie să fie prezentat înainte de a urca în mijlocul de transport, fie că vorbim de aeroporturi sau gări, sau dacă ești oprit de poliție la un punct de control.
De asemenea, autoritățile din Italia iau în calcul să permită desfășurare anumitor evenimente culturale și sportive cu public în zonele Galbene. De exemplu, meciurile de fotbal s-ar putea desfășura cu spectatori.
După cum spuneam, documentul este necesar ori de câte ori călătorești din motive neesențiale în regiuni ale Italiei care sunt clasificate ca zone roșii sau portocalii. În cazul în care călătoriți din motive esențiale, nu aveți nevoie de un astfel de permis verde, fiind suficientă declarația pe proprie răspundere (formularul de auto-certificare).
De asemenea, dacă călătoriți dintr-o zonă galbenă în alta, nu este necesar niciun permis sau declarație.
Nu în ultimul rând, nu este necesar un permis verde dacă călătoriți pentru a vă întoarce acasă (la o adresă la care sunteți rezident oficial), indiferent de culoarea zonei.
În fine, copiii cu vârsta sub doi ani sunt scutiți de această cerință.
Certificatul este valabil șase luni pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală
Autoritățile intenționează să elibereze acest document și în format digital și să funcționeze într-o aplicație pentru smartphone, cel mai probabil sub forma unui cod QR. Deocamdată acesta este doar în format clasic, sub forma unui certificat pe hârtie.
De reținut este faptul că certificatul va fi valabil șase luni pentru cei vaccinați sau recuperați după boală și poate fi eliberat de centrul de vaccinare sau, în caz de recuperare, de către un spital, medic de familie sau pediatru. Certificatele obținute prin testarea negativă pot fi eliberate de centrele de testare sau de farmacii.
Sursa foto: Dreamstime