Ce este sindromul capului care explodează, boala care afectează tot mai mulți oameni. Dacă ați auzit o împușcătură în timp ce dormiți, dar nici vorbă de așa ceva, este posibil să vă confruntați cu sindromul capului care explodează.
„De obicei este foarte scurt, foarte tare – ca o împușcătură sau o explozie”, spune Dan Denis, psiholog la Universitatea din York din Marea Britanie. „Poate fi destul de înfricoșător”, explică el.
Mulți oameni au experimentat acest lucru o dată în viață, iar un subgrup mai mic a raportat episoade recurente, uneori chiar și o dată pe lună. Sindromul capului care explodează apare între inconștiență și conștiență și este o senzație care se împletește cu altele.
Oamenii de știință încearcă și acum să afle ce anume provoacă sindromul capului care explodează, scrie Discovery Magazine.
Experiența sindromului capului care explodează
În ciuda „denumirii destul de provocatoare”, Denis spune că e ca și cum tocmai te trezești cu un zgomot sau o bubuitură puternică. Problema c că totul este în capul individului care se confruntă cu această problemă și nu există niciun fel de zgomot extern.
Acest sindrom seamănă cu ceva ce mulți oameni experimentează ocazional, în timp ce adorm, spune Denis. Convulsiile hipnice sunt acea senzație că te prăbușești de undeva, făcând corpul să se trezească brusc.
Silas Weir Mitchell a descris pentru prima dată aceste simptome, la sfârșitul anilor 1800, într-un jurnal medical, deși a folosit termenul de ”șoc senzorial”. J.M. Pearce a folosit pentru prima dată termenul de sindrom al capului care explodează aproximativ un secol mai târziu, când a publicat un studiu care a examinat 50 de pacienți care sufereau de aceste simptome în ”Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry”.
Ulterior, medicii au trebuit mai întâi să se asigure că nu există un zgomot real care să trezească pacienții – cum ar fi zgomotul unui accident de mașină, o împușcătură sau un foc de artificii produs în timp ce încercau să doarmă.
Sindromul capului care explodează este dăunător?
Oamenii de știință nu au găsit niciun impact negativ direct al sindromului capului care explodează. Denis spune că pot exista efecte indirecte. O parte a problemei este că această afecțiune nu este bine studiată, chiar și în rândul medicilor. Prin urmare, pacienții s-ar putea să nu știe ce se întâmplă.
„Oamenii pot crede că au înnebunit”, explică Denis.
Sindromul ar putea împiedica oamenii să doarmă, ceea ce ar putea provoca apoi stres zilnic.
Cauzele sindromului capului care explodează
Cauza exactă a sindromului capului care explodează este necunoscută. Deși au fost propuse mai multe teorii privind cauza principală a EHS, cea mai populară face trimitere la procesele naturale ale creierului care au loc în tranziția de la starea de veghe la somn.
Într-o noapte obișnuită, pe măsură ce trecem de la starea de veghe la cea de somn, activitatea din cadrul formațiunii reticulare a creierului este redusă.
Formațiunea reticulară este un set de structuri cerebrale situate în principal în trunchiul cerebral și hipotalamus, care acționează ca un comutator „on-off” pentru creier. Pe măsură ce activitatea reticulară încetinește în tranziția către somn, cortexurile noastre senzoriale care guvernează vederea, sunetul și mișcarea motorie încep să se oprească.