Somnanbulii se ridică din pat și obișnuiesc să meargă în timpul somnului de cele mai multe ori, iar potrivit noi.md, circa 25 la sută dintre aceştia ar putea să se rănească în timpul plimbărilor nocturne. Totodată alte persoane riscă să sară inclusiv pe geam, ele confundând o cu o uşă.
Totodată, mai multe mărturii arată că persoanele somnanbule pot inclusiv să urce într un autoturism, îi pot porni motorul şi să parcurgă distanţe considerabile în această stare.
Pe de altă parte, medicii au alte ipoteze. Aceștia susțin că astefl de povești nu sunt reale în contextul în care oamenii, în timpul mersului prin somn, nu au reflexe. Totodată, cei din domeniul medical mai precizează că mersul prin somn este observat frecvent la copii, deşi afecţiunea dispare odată cu înaintarea în vârstă.
Cauzele somnanbulismului
Mai exact, în general, copiii psihologic sănătoşi pot trece prin perioade de somnambulism în perioadele mai stresante din viaţa lor. Specialiştii asociază somnambulismul vîrstei adulte cu stresul, anxietatea şi, uneori, cu epilepsia.
În ceea ce privește cauzele, specialiştii au ajuns la concluzia că apariţia somnambulismului este legată de modificarea unor gene specifice. Astfel, activarea genelor modificate se poate finaliza cu paralizia sistemului nervos, care nu permite, în mod normal, activitatea motorie în timpul somnului.
Cu toate acestea însă, mecanismul prin care oamenii pot merge în timpul somnului este, încă, necunoscut. De-a lungul anilor, o serie de experimente efectuate pe voluntari somnambuli au demonstrat că boala poate fi inclusă în categoria afecţiunilor de natură genetică.
Pe de altă parte, medicina modernă a eliminat Luna drept motiv al acestei boli misterioase. Totuși, luna plină îi face să se manifeste pe majoritatea somnambulilor. În același timp, specialiştii consideră stresul drept principalul factor ce declanşează această afecţiune. Mai exact, sursa citată precizează că oamenii pot deveni somnambuli dacă somnul lor este întrerupt frecvent, de trei patru ori în timpul nopţii, sau dacă au deja obiceiul de a vorbi prin somn.