Ce este „starea de flux” și cum poate ajuta la combaterea epuizării psihice?
Ulterior, s-a spus că starea de flux (flow) are efecte pozitive asupra minții și trupului și este extrem de benefică mai ales pentru creativitate. Unele cercetări susțin că oamenii pot experimenta acest „flow” în situații diferite, inclusiv când joacă șah sau în sporturi precum surfingul.
Ideea stării de flux a fost introdusă și studiată atent de psihologul Mihaly Csikszentmihali, la jumătatea anilor 70. Intrarea într-o stare de flux ajută un individ să învețe și să-și dezvolte în continuare abilitățile, sporind în același timp plăcerea acestor abilități.
În starea de flux, oamenii trăiesc un sentiment profund de bucurie, creativitate și implicare completă. Csikszentmihali descrie modurile în care poate fi controlată aceasta stare pozitivă, pentru a nu fi lăsată la voia întâmplării.
Starea de flux poate fi una din cele bune arme împotriva epuizării
Potrivit Esquire, ”a fi în flux” înseamnă a intra într-o zonă de focalizare sporită. Ca și în cazul unor forme de meditație, determină o anulare a ego-ului. Psihologii o descriu ca atunci când are loc „experiența optimă”, iar beneficiile ei sunt nenumărate.
Un studiu de la Universitatea din Bath a legat stările de flux de performanța atletică îmbunătățită, în timp ce alții au descoperit că poate ameliora problemele emoționale și poate crește sentimentele de implicare. Cu alte cuvinte, o activitate care ne place, și care implică ”starea de flux” poate fi una din cele bune arme împotriva epuizării.
Când apare starea de flux?
Cercetătorii de la Universitatea din California au efectuat recent un studiu folosind tehnologia imagistică a creierului pentru a observa ce anume declanșează starea de flux.
Urmărind răspunsurile neurologice ale mai mult de 100 de persoane, în timp ce acestea jucau jocuri video, au descoperit că starea de flux poate să apară când activitățile sunt suficient de provocatoare pentru a ne implica pe deplin, fără să declanșeze o stare de stres sau frustrare.
Cum putem intra în această stare?
Cea mai accesibilă cale este identificarea unei activități care ne place și la care ne pricepem sau care nu presupune un efort prea mare. Specialiștii spun că există câteva hobby-uri care pot induce starea de flux.
Cântatul la tobe
Cercetările efectuate de Royal College of Music au descoperit că un program constant de cântat la tobe, de 10 săptămâni, a redus simptomele depresiei cu 38%, iar anxietatea cu 20%.
Tâmplăria
Ca și petrecerea timpului în natură, această activitate este relaxantă și poate ajuta la ameliorarea stresului, potrivit psihologilor de la Universitatea Tampere din Finlanda.
Boulderingul
Boulderingul este o formă de cățărare, care s-a dovedit eficient în tratarea depresiei, depășind beneficiile exercițiilor fizice, potrivit BMC Psychiatry.