Cum este definit statul de drept

Potrivit Comisiei Europene, statul de drept este un principiu bine stabilit. În timp ce statele membre au identități și tradiții naționale diferite, sensul de bază al statului de drept este același în toate statele UE și poate fi definit pe baza a șase principii:

  • legalitatea, care implică un proces transparent, responsabil, democratic și pluralist de adoptare a legilor;
  • securitate juridică;
  • interzicerea exercitării arbitrare a puterii executive;
  • protecție judiciară efectivă de către instanțe independente și imparțiale, cu control judiciar efectiv, inclusiv respectarea drepturilor fundamentale;
  • separarea puterilor;
  • egalitatea în fața legii.

Potrivit CE, aceste principii au fost recunoscute de Curtea Europeană de Justiție și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În plus, Consiliul Europei a elaborat standarde și a emis avize și recomandări care oferă îndrumări clare pentru promovarea și susținerea statului de drept.

Garantează aplicarea uniformă a legislației UE în toate statele membre

Statul de drept, consacrat în articolul 2 din Tratatul UE, este piatra de temelie a Uniunii Europene.

Statul de drept garantează aplicarea uniformă a legislației UE în toate statele membre, creând un mediu previzibil pentru oameni și întreprinderi. Fără statul de drept, nu ar exista o piață unică, iar oamenii nu s-ar putea muta dintr-o țară din UE în alta știind că aceleași reguli se aplică tuturor.

Acesta asigură respectarea drepturilor fundamentale și a democrației. De asemenea, înseamnă că, dacă drepturile cetățenilor și întreprinderilor sunt încălcate, aceștia au acces la justiție în fața unei instanțe independente și imparțiale.

De asemenea, este esențial pentru punerea în aplicare a legilor și politicilor UE și pentru o Uniune a egalității, oportunităților și echității sociale.

Un criteriu-cheie pentru țările candidate care doresc să adere la UE

Din toate aceste motive, statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care se construiește UE. Este și un criteriu-cheie pentru țările candidate care doresc să adere la UE.

Egalitatea în fața legii

În Europa, aceleași reguli se aplică tuturor, indiferent de origine, sex, rasă, vârstă, religie sau orice alt atribut. Prin susținerea principiului egalității în fața legii, se asigură echitatea în Europa.

Claritate juridică

În Europa, regulile trebuie să fie clare și previzibile. În acest fel, cetățenii și întreprinderile știu care sunt drepturile și obligațiile lor, permițându-le să acționeze în consecință. Prin susținerea acestui principiu, este protejat statul de drept în Europa.

Interzis abuzul de putere

În Europa, nimeni care deține funcții publice nu poate acționa în mod arbitrar sau nu poate abuza de puterea sa pentru câștig personal. Dacă o fac, vor fi trași la răspundere. Prin susținerea acestui principiu, exercitarea puterii executive servește intereselor publicului.

Instanțe independente

În Europa, judecătorii trebuie să fie independenți de guvern. Doar instanțele independente pot apăra drepturile fundamentale. Ele nu pot favoriza nici una dintre părțile în cauză. Acesta este motivul pentru care cetățenii și întreprinderile pot avea încredere că problemele lor juridice sunt decise în mod corect. Prin susținerea acestui principiu, toată lumea beneficiază de un proces echitabil.

Legalitate

În Europa, nimeni nu este mai presus de lege. Legile sunt adoptate într-un proces democratic, bazat pe reguli clare. Cei de la putere trebuie să acționeze conform legii. Prin susținerea acestui principiu, este protejat statul de drept în Europa.

Separarea puterilor în stat

În Europa, nimeni nu poate avea putere nelimitată. Acesta este motivul pentru care legislativul, executivul și justiția sunt separate. Aceste puteri se verifică și se echilibrează reciproc. Prin susținerea acestui principiu, este protejat statul de drept în Europa.