Ce este tehnologia TV LED. Merită prețul în plus față de plasmă?

Tehnologia avansează extrem de rapid în aceste zile și este dificil să ții pasul. Acest lucru este valabil în special în zona televizoarelor cu ecran plat. Înainte aveai de ales doar între un televizor cu plasmă sau un LCD. Dezbaterea cu privire la care dintre aceste două tipuri de televizoare este mai bun continuă, iar introducerea mai recentă a TV LED a complicat și mai mult această discuție.

Deci, care este cel mai potrivit tip de televizor pentru tine? Să trecem în revistă exact ce este un TV LED și dacă merită banii în plus.

Ce este un televizor LED?

Există o mulțime de confuzii în jurul televizorului LED. De fapt, poate vei fi surprins să afli, însă toate televizoarele LED de înaltă calitate sunt de fapt un tip diferit de televizor LCD. Un LED este o îmbunătățire, fără îndoială, dar este în esență același tip de televizor ca un LCD.

Fiecare televizor LCD necesită o sursă de lumină care să-i lumineze pixelii, iar tipul sursei este ceea ce diferențiază un TV LED. Într-un LCD obișnuit, sursa de lumină este o serie de tuburi fluorescente. Într-un TV LED, sursa este o serie de diode emițătoare de lumină (sau LED-uri).

Există de fapt două subcategorii la categoria LED-uri. Unul se numește Edge Lit LED, unde ledurile sunt plasate de-a lungul marginii ecranului. Al doilea este numit LED Full Array, unde rânduri de LED-uri sunt plasate în spatele întregului ecran.

Care e mai bun? Nu este o întrebare ușoară. Televizoarele LED Full Array produc cea mai bună imagine de ansamblu, dar seturile LED Edge Lit sunt cele mai subțiri și mai ușoare de pe piață.

În plus, televizoarele LED folosesc mai puțină energie și produc mai puțină căldură decât plasmele sau alte televizoare LCD.

Totodată, luminozitatea mai mare a LED-urilor menține o imagine vie chiar și cu luminile camerei aprinse sau când urmăreșt un meci de forbal în plină amiază.

În ultimii ani, unele dintre televizoarele LED de top vin cu lumini de fundal îmbunătățite cu „puncte cuantice”. Aceste nanocristale inimaginabil de mici generează o lumină intensă pură când sunt lovite de lumina din fundal. Iluminarea de fundal albastră a televizorului stimulează punctele cuantice pentru a produce lumină roșie sau verde. Împreună, lumina strălucitoare roșie, verde și albastră pot produce miliarde de nuanțe necesare conținutului 4K / HDR.

Compararea prețului

Când televizoarele LED au intrat pentru prima oară pe piață, au venit cu un preț premium. Prețurile unor TV LED erau chiar duble față de cele ale unui televizor LCD sau cu plasmă standard.

Recent, au avut loc ieftiniri enorme ale ecranelor plate LED. Pentru tine poate fi cea mai bună opțiune să economisești bani cumpărând cel mai bun televizor cu ecran plat tip LCD sau cu plasmă. Totuși, în ziua de astăzi poți găsi un TV LED care pornește chiar de la circa 400-500 de lei.

Merită?

Când au apărut pentru prima dată televizoarele LED, prețul lor premium indica faptul că vor trece ani de zi înainte ca un consumator obișnuit să ia în considerare unul.

Cu toate acestea, cu această scădere recentă a prețurilor, opțiunea de a face upgrade la un TV LED este acum viabilă. Când iei în considerare această întrebare pentru tine, trebuie să decizi ce este important pentru tine. Dacă ești în căutarea celui mai bun preț, cu siguranță nu poți da greș cu un LCD standard sau chiar cu un televizor cu plasmă. Dacă calitatea imaginii are o importanță mai mare, probabil că merită să cheltuiți în plus pentru un TV LED.

Dacă conectezi un DVD player Blu-ray la un televizor LED (fie luminat pe margine, fie complet), calitatea imaginii este dincolo de cuvinte. Este ca și cum ai fi de fapt acolo urmărind scena în direct. Este de necrezut!

Așadar, dacă calitatea imaginii este importantă pentru tine, atunci îți recomandăm să investești bani în plus și să cumperi un TV LED.