Deși există, probabil, factori de ordin biologic care explică motivul pentru care o persoană devine sau un super-ager, se pare că stilul de viață poate îmbunătăți șansele ca un individ să devină super-ager. Ce anume face o persoană să devină super-ager? Este vorba despre gene, dietă, stil de viață sau de o combinație magică a acestora?
Cine și de ce a inventat termenul de „super-ager”
Termenul de „super-ager” a fost inventat de Centrul Mesulam pentru Neurologie Cognitivă și Boala Alzheimer, de la Northwestern University. Definiția dată de cercetătorii de aici unui super-ager este următoarea: sunt „adulți cu vârsta de peste 80 de ani care au capacitatea de memorie a unor indivizi care sunt cu cel puțin 30 de ani mai tineri”. Termenul a fost inventat în anul 2008, scrie Verywellmind.
Centrul Mesulam efectuează în prezent studii pentru a determina factorii genetici ai creierului și stilul de viață care ajută o persoană să-și păstreze memoria mult mai bine decât alte persoane de aceeași vârstă. Cercetarea implică imagistica creierului, studierea sângelui și donarea creierului.
Semne că o persoană este un super-ager
Există un semn distinctiv major al unui super-ager: acesta poate să-și amintească mai multe lucruri decât alții din grupa sa de vârstă. Dar, din perspectivă științifică, există numeroși factori care determină dacă o persoană este un super ager. Acestea sunt datele care se cunosc până acum pentru persoanele de peste 80 de ani, considerate super-ageri:
– Creierul lor arată cu douăzeci până la treizeci de ani mai tânăr decât vârsta lor, atunci când este analizat
– Creierul lor rezistă contracției corticale. Asta înseamnă că nu s-a micșorat (nu s-a atrofiat) așa cum se întâmplă la alții din grupa lor de vârstă.
– Își pierd, anual, 1,06% din volumul creierului, comparativ cu 2,24% la cei de vârsta lor
– Creierul lor are niveluri mai mari ale unui anumit tip de neuroni – neuronii Von Economo.
– Fibrele din creierul lor nu se încurcă în moduri care sunt markeri ai bolii Alzheimer.
Stilul de viață joacă un rol major asupra celulelor creierului
Chiar dacă studiile despre super-ageri continuă, nu este nicio îndoială că este vorba de factori biologici. Așa cum unii oameni se nasc cu un intelect mai mare decât alții, se poate presupune că și corpul și creierul unora au tendința de a nu avea aceleași semne ale bătrâneții. Centrul Mesulam pentru Neurologie Cognitivă și Boala Alzheimer crede că stilul de viață joacă un rol major asupra celulelor creierului.
Cum poate fi îmbunătățită memoria
Este știut faptul că exercițiile fizice contribuie la sănătatea fizică și psihică, așa că nu e deloc surprinzător faptul că super-agerii tind să fie activi. Și nu e nevoie să mergeți la sală! Puteți să faceți drumeții, să mergeți mai mult pe jos, să urcați scările sau să alergați ușor prin parc.
Mâncați nutrienți vitali
Majoritatea nutrienților aduce beneficii creierului, iar alții pot diminua capacitatea sa de a funcționa bine. S-a demonstrat că aceste alimente protejează creierul de probleme degenerative. Mâncați salată verde, spanac, pește gras și beți cât mai multă apă!
Echipa de la Northwestern mai spune că „super-agerii tind să aibă relații sociale puternice cu ceilalți”. Ei susțin că, în mod sigur, creierul va beneficia de pe urma socializării cu ceilalți. Păstrarea conexiunii cu ceilalți poate fi o alegere excelentă pentru sănătatea mintală, deoarece poate ajuta la evitarea depresiei.