CE urmărește sporirea capacității de export a cerealelor din Ucraina pe Dunăre
Comisia Europeană (CE) a instituit o platformă comună de coordonare privind exporturile cerealelor din Ucraina. CE vrea să colaboreze îndeaproape cu România, Republica Moldova și Ucraina. Totul pentru a îmbunătăți tranzitul și fluxul de mărfuri dinspre și înspre Ucraina de-a lungul culoarelor de solidaritate.
Între 1 septembrie – 2 septembrie, o echipă de experți a CE va vizita România pentru a discuta cu Executivul despre sporirea capacității de export a cerealelor din Ucraina pe Dunăre. Echipa de experți va fi condusă de către Michael Hager, șeful de cabinet al vicepreședintelui executiv Valdis Dombrovskis. Ei vor vizita orașele Constanța și Galați pentru a discuta despre sporirea capacității coridorului Dunării, în special a portului Constanța și a canalului Sulina. Scopul vizitei este de a demonstra sprijinul acordat de UE României, recunoscând eforturile părților interesate în cadrul acestui demers.
La Galați, echipa de experți va vizita portul și se va întâlni cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos și cu autoritățile portuare din Galați. La Constanța, echipa de experți va vizita portul și se va întâlni cu guvernanții români, cu autoritățiile portuare din Constanța și cu autoritățile vamale. Delegația CE se va întâlni și cu reprezentanți ai operatorilor, transportatorilor și comercianților de cereale din portul Constanța.
Despre platforma comună de coordonare privind exporturile cerealelor din Ucraina
Platforma comună instituită recent de CE funcționează bine. Ea găsește soluții practice de eliminare a blocajelor și de accelerare a traficului pe Marea Neagră. Totul pentru a permite Ucrainei să își exporte cereale prin UE.
Sunt vizitate instalațiile portuare și au loc reuniuni cu părțile interesate, precum autorități europene, operatori, transportatori și comercianți. Discuțiile se axează pe mijloacele de soluționare a blocajelor, de sporire a capacității de manipulare, de îmbunătățire a tranzitului și de simplificare a procedurilor și a controalelor, potrivit informațiilor postate pe site-ul oficial al Comisiei Europene (CE).
Ucraina se va opune restricțiilor la importurile de cereale după 15 septembrie
Recent, ministrul de Externe din Ucraina a spus că se opune oricăror restricţii impuse asupra importurile de cereale, după data de 15 septembrie 2023. Potrivit lui, Ucraina este pregătită să caute soluţii. Totuși, cerealele din Ucraina nu ar trebui să fie „ostatici” ai proceselor politice interne din alte state.
„O astfel de decizie ar reprezenta o încălcare a reglementărilor din piaţa comună şi a acordului de asociere Ucraina-UE, ar fi contrară principiului solidarităţii”, a declarat recent Dmitro Kuleba.