O opinie apărută pe site-ul publicaţiei The Thelegraph a adunat în doar două zile de weekend peste 1.000 de comentarii. Janet Daley a argumentat într-o opinie agresivă motivele pentru care nimeni nu trebuie să creadă că Marea Britanie s-a izolat de restul Europei.
"Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy sunt angajaţi în ceva ce nu are decât doar puţin de-a a face cu democraţia", scrie columnista publicaţiei britanice sus amintite în opinia al cărei titlu este "Britanicii ar trebui să aibă milă de cei care sunt prinşi în capcana euro".
"Ce am făcut noi de fapt", se întreabă Daley, cu referire la decizia lui David Cameron de a nu participa la acordul european de disciplină bugetară, care implica reglementări de ordin financiar. "Am sărit dintr-un autobuz care se îndrepta spre un zid de cărămizi, iar şoferul sau şoferii acestuia, în eventualitatea unui impact, ne-ar fi acuzat tot pe noi".
Daley explică mai departe ce anume presupune noul tratat, care în unele state va fi supus spre aprobare unui referendum: o regulă de aur privind limita de deficit, aplicarea unor sancţiuni pentru statele care vor încălca regula şi cerinţa ca statele membre să trimită autorităţilor de la Bruxelles, spre aprobare, bugetele înainte ca ele să fie supuse votului parlamentului.
"Este acesta ceea ce şi-au dorit statele Europei de Est care abia s-au eliberat de către dominaţia sovietică: libertatea de a aştepta aprobarea unor comisari de la Bruxelles pe care nu ei i-au ales"? se întreabă columnista.
"Da, Marea Britanie este izolată de această idilă a reglementării necompetitivă şi a armonizării taxelor", arată ea argumentând că expresia de Statele Unite ale Europei nu are absolut nimic în comun cu modelul Statelor Unite ale Americii, pentru că taxele americanilor nu sunt omogenizate, ci independente unele de altele tocmai pentru că fiecare stat american îşi decide singur modul şi nivelul de taxare. Unele state au un nivel ridicat de taxare a proprietăţii, în timp ce altele, Nevada de exemplu, au nivele mici de taxare. De aici, tradiţia americanilor de a conduce până dincolo de graniţa statului pentru a cumpăra băutură ieftină.
"Această concurenţă permite mediului de afaceri să devină şi să fie eficient", scrie Daley, care arată că ceea ce vor statele europene este exact opusul.
Opinia se încheie cu un atac specific britanic: "întreg proiectul euro este mort". Citeşte şi UE, planul nemților de a ocupa Europa. Tu ce părere ai?