Vorbim despre asimetria fiscală din cele 27 de state membre.
Este una dintre cauzele dezechilibrelor din cadrul finanțelor publice dintre diferitele țări ale Uniunii și care provoacă o scurgere de bogăție din țările din Sud spre cele din Nord. Impozitarea scăzută într-un grup de țări clar permisive, cum ar fi Olanda, Luxemburgul, Irlanda etc., încurajează ingineria fiscală care are drept scop o reducere a impozitelor plătite de marile multinaționale din țări precum Portugalia, Franța, Germania, Italia sau Spania. Nici măcar nu trebuie să fie mari companii multinaționale.
Majoritatea zdrobitoare a companiilor listate la bursa de la Lisabona își are sediul fiscal în Olanda sau în Luxemburg, tocmai pentru că plătesc muuuult mai puține impozite decât dacă ar fi înregistrate în Portugalia. Este vizibil pentru toată lumea și nu este ilegal … poate că este imoral. Raportul privind justiția fiscală, difuzat recent, cuantifică pierderea datorată eludării impozitelor la aproximativ 25 de miliarde pe an.
Ţinând seama de faptul că pandemia este în acțiune, diferențele de impozitare între țări reprezintă o amenințare la adresa oricărui proiect european. Aceste dezechilibre distrug capacitatea fiecărui stat de a suporta costurile crizelor, fie ele financiare, ca în 2008, fie cea cauzată de pandemie, și drenează fluxurile financiare de la națiunile de Sud către cele din Nord, unul dintre motivele pentru care stabilitatea finanțelor publice din țările de la Mediterana se confruntă cu dificultăți.
Acesta este un status quo care îi interesează pe cei care dau ordine în Europa. Portugalia, precum Spania sau Italia, trebuie să deschidă ochii. Nu este vorba doar de a primi bani cu nemiluita.
Trebuie să știi să pescuiești cu undiţa. Și vom reuşi să facem acest lucru numai atunci când nu vor exista paradisuri fiscale disimulate în interiorul Uniunii.