Astfel că, BNR a ieşit la cumpărături. Banca centrală vrea s[ cumpere, prin licitaţie, 13 autoturisme de teren, pentru care aşteaptă oferte din partea dealerilor sau producătorilor auto până la 1 august 2012.
 
Valoarea estimată de reprezentanţii instituţiei este de 802.501 lei fără TVA, ceea ce înseamnă 76.546 de lei cu TVA pentru fiecare dintre cele 13 jeep-uri. La cursul valutar anunţat vineri de banca centrală suma estimată pentru un autoturism se ridică la 17.141 de euro cu TVA. În acest preţ se încadrează mai multe tipuri de autoturisme, prin care şi cele produse la uzina Dacia de la Mioveni. De altfel, este cunoscut faptul că parcul auto al instituţiei este alcătuit preponderent din “producţii autohtone”, aşa cum declara, în urmă cu doi ani, pentru gândul.info, Adrian Vasilescu.

La acea dată, BNR intenţiona să achiziţioneze 12 maşini de teren, la o valoare estimată de aproape un milion de euro. Consilierul guvernatorului BNR spunea atunci, pentru gândul.info, că profitul net obţinut de instituţie trebuie cheltuit, în caz contrar banii trebuie să fie distruşi.

În ultimii doi ani, banca centrală nu s-a limitat doar la achiziţia celor 12 autoturisme de teren, ci au cumpărat anul trecut 50 de jeep-uri prin leasing operaţional, iar la finele anului trecut aşa cum se poate observa de pe site-ul instituţiei au fost finalizate procedurile pentru achiziţionarea a încă două jeep-uri.

Vasilescu menţiona în urmă cu doi ani că cele 12 maşini de teren, de peste 83.000 de euro fiecare, luate în leasing pe patru ani, sunt destinate transporturilor de bani pe care le operează instituţia. "Maşinile de teren sunt folosite pentru convoaiele cu bani pe care BNR le trimite, zi de zi, peste tot în ţară. Aceste convoaie nu au fost niciodată atacate şi nici nu vor fi atacate. Acest lucru este imposibil, tocmai pentru că ele sunt însoţite de un convoi format şi din maşini blindate, convoi care este dotat, printre altele, şi cu armament greu", a spus oficialul băncii centrale, conform gândul.info.