Ce facem dacă ne prinde furtuna pe un traseu montan?

Ce facem dacă ne prinde furtuna pe un traseu montan? Este sezonul cu cele mai frecvente furtuni de vară, iar fenomenele meteorologice pot surprinde pe oricine se aventurează pe creste. Fără precauție și respectarea unor reguli esențiale, descărcările electrice pot deveni fatale la altitudini mari.

Salvamontiștii subliniază că cel mai important lucru este să părăsim cât mai repede și în siguranță zona alpină înaltă, în special creasta, unde riscul de a fi lovit de fulger este extrem de ridicat. În cazul în care timpul, condiția fizică sau condițiile meteo nu permit o coborâre rapidă, aceștia ne sfătuiesc să ne adăpostim într-un loc sigur.

„Să ne ghemuim bineînţeles într-o poziţie cât mai aproape de sol, cu mâinile la urechi, gleznele cât mai acoperite şi totodată este bine să nu stăm pe pietre ude sau pe alte zone care ar putea să conducă curentul electric”, a spus Sebastian Marinescu, de la Salvamont Braşov.

În a doua jumătate a lunii august, majoritatea traseelor turistice populare sunt extrem de aglomerate, chiar și în timpul săptămânii. Cu toate acestea, puțini turiști sunt conștienți de măsurile pe care trebuie să le ia dacă sunt surprinși de tunete și fulgere în zonele de vârf.

Chiar dacă furtuna s-a încheiat, pericolul nu a trecut.

„Le recomandăm oamenilor să păstreze un timp tampon, deoarece furtuna poate să se întoarcă chiar dacă s-a oprit.

După 10 min, 15 min poate să se întoarcă din nou. 30 de minute să aibă în vedere până trece furtuna pentru a fi siguri că nu îi surprinde din nou”, a adăugat Sebastian Marinescu.

Un bărbat din Timișoara, care se pregătea pentru un traseu în Munții Făgăraș, a supraviețuit miraculos după ce a fost lovit de fulger. Operațiunea de salvare a durat peste șapte ore.

munte, furtună, fulger
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum te ferești de fulgere pe munte?

Recent, aalvamontiștii au oferit recomandări esențiale pentru comportamentul adecvat pe munte în timpul unei furtuni. În zonele montane înalte, vremea poate suferi schimbări bruște, astfel că este important să fiți pregătiți pentru orice situație.

În primul rând, aceștia subliniază că prognoza meteo nu ar trebui niciodată ignorată.

”Indiferent de traseul pe care urmează să îl faci, că e zonă de creasta sau nu, consultă prognoza şi nu te aventura în cazul în care sunt anunţate furtuni puternice. Sunt o multitudine de aplicaţii care îţi arată, aproape în timp real, starea şi evoluţia vremii şi a precipitaţiilor.

Poţi vizualiza direct pe mobil harta radar ANM sau instala aplicaţii precum Weather&Radar”, a transmis Dispeceratul Național Salvamont pe pagina oficială de Facebook.

Mai multe puteți citi aici.