Recalculare pensii. Pensionarii sunt sfătuiți să consulte un document important pentru a verifica corectitudinea noilor calcule. În contextul actual, este esențial ca fiecare pensionar să se asigure că recalcularea pensiei a fost efectuată corect și să identifice eventualele erori.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a oferit la Antena 3 CNN informații importante pentru pensionarii care întâmpină probleme legate de recalcularea pensiilor. Aceasta a spus ce trebuie să facă pensionarii care consideră că pensia lor a fost calculată greșit. Sunt vizați și cei care au nevoie de clarificări suplimentare. Toți acești români trebuie să se adreseze Casei de Pensii care a emis decizia.
Ministrul a încurajat pensionarii din România să contacteze casele teritoriale de pensii. Astfel, pot verifica și rezolva eventualele neînțelegeri privind deciziile de recalculare.
„Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare”, a spus acesta.
Ministrul Muncii nu exclude posibilitatea unor erori la recalculare
Ministerul Muncii consideră că, în general, casele teritoriale de pensii au efectuat corect recalculările pensiilor. Totuși, există posibilitatea ca, din cauza unor introduceri greșite de date sau din alte erori, să apară discrepanțe între pensiile recalculate și așteptările pensionarilor.
„Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe”, a spus acesta.
În astfel de cazuri, pensionarii sunt încurajați să se adreseze direct casei teritoriale de pensii pentru a verifica și clarifica eventualele neînțelegeri. Deși aceste situații sunt recunoscute ca fiind posibile, se dorește ca ele să fie cât mai rare.
„Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri”, a spus ministrul Muncii care a recunoscut că au fost şi asemenea situaţii, dar se dorește ca ele să fie cazuri cât mai izolate.
Pensionarii pot solicita o revizuire a deciziei
Pensionarii care consideră că pensia le-a fost recalculată greșit pot solicita o revizuire a deciziei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că scopul este ca pensionarii să nu fie nevoiți să facă prea multe vizite la Casele de Pensii. Angajații de la evaluare sunt pregătiți să le ofere detalii și să verifice datele din dosar folosind aplicația informatică. Ministrul a menționat că, în opinia sa, majoritatea deciziilor de recalculare sunt corecte.
„Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor, iar în cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă. După ce este făcută această procedură art 94 din lege prevede că şi noi din oficiu să venim cu decizie de revizuire, dar şi la solicitarea pensionarului. Prin urmare pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare. Dar opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect”, a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Ultima decizie de pensionare, de avut în vedere la verificare
Ministrul a spus că pentru a verifica corectitudinea recalculării pensiei, pensionarii ar trebui să consulte ultima decizie de pensionare pe care o au. De asemenea, este important să verifice punctajul menționat în această decizie.
„Pensionarii trebuie să caute în ultima decizie de pensionare pentru că au fost pensionari care au mai lucrat între timp care au mai obținut decizii în instanţă, iar în acest proces avem mai multe decizii la un pensionar. Pensionarul trebuie să se uite la ultima dintre acestea. Fiecare pensionar are posibilitatea să le verifice cronologic. Merge în decizia de pensionare la punctajul pe care l-a avut care se găsește la litera g aliniatul 1, iar acolo să vadă punctajul, a comentat acesta.
Cum se calculează banii la pensie
În cazul recalculării, acest punctaj este menținut. Se adaugă punctele de stabilitate, care sunt acordate în funcție de durata stagiului de cotizare:
- 0,50 puncte pentru stagiile mai lungi de 25 de ani,
- 0,75 puncte pentru stagiile între 30 și 35 de ani,
- 1 punct pentru stagiile de peste 35 de ani.
Astfel, pensionarii pot realiza o verificare inițială a corectitudinii recalculării pensiei, procesul fiind destul de simplu.
„Acel punctaj se menține în decizia de recalculare la care se adaugă punctele de stabilitatea, care de asemenea pot fi cu ușurință calculate, ţinând cont că la stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0.50 puncte, pentru stagiile între 30-35 de ani avem 0.75 de puncte şi pentru stagiile de peste 35 de ani avem un punct. Deci pensionarul poate face o primă verificare a deciziei de recalculare. Este foarte uşor”, a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.