Mulți români nu concep un mic dejun sățios fără șuncă sau jambon. Chiar dacă în ultima vreme au apărut multe informații privind efectul nociv pe care îl au aceste alimente asupra organismului, foarte multe persoane continuă să le consume.

Mihaela Bilic despre mezeluri: Sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, porția corectă este de 50g

Mihaela Bilic a ținut să aducă lămuriri asupra mezelurilor. Ea a explicat și care ar fi opțiunea cea mai indicată: Șuncă sau jambon/prosciutto?

„Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g). Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună?

Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă. Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g)”, a explicat ea.

Mihaela Bilic a vrut însă să menționeze lucrul de care trebuie să țină toată lumea cont  atunci când vine vorba de mezeluri. Este vorba de cantitatea de carne care se regăsește în ele.

„Nu pot spune că o variantă o exclude pe cealaltă, fiecare alege în funcție de gust și siluetă. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri, este să fie de calitate: pe lista de ingrediente carnea să fie pe primul loc, într-un procent de minim 80%.”, a arătat medicul nutriționist.

Greșeala imensă pe care o fac cei care consumă mezeluri!

Trebuie spus că în urmă cu ceva vreme, BMC Medicine a publicat recent un studiu care arată efectele pe care mezelurile le au asupra organismului omenesc. La studiu au participat 448.568 de subiecți, care au inclus în alimentația zilnică mezeluri.

În urma studiului s-a descoperit că persoanele care au consumat mai mult de 160 de grame de mezel de zi aveau cu 44% mai multe șanse se a muri mai repede, decât cei care s-au limitat la a consuma 20 grame. De precizat este faptul că mai mult de 160 de grame reprezintă echivalentul a doi cârnați și o felie de bacon.

Cercetătorii au spus că scopul studiului nu este pe a-i face pe oameni să renunțe complet la mezeluri, ci de a-i face să conștientizeze riscurile la care se expun în momentul în care decid să mănânce aceste alimente zilnic.

Cercetarea a avut loc pe o perioadă de aproape 13 ani și au participat oameni din 10 țări din Europa. De asemenea, aceasta a scos la iveală că cele mai frecvente cauze de deces au fost bolile cardiovasculare și diverse forme de cancer.