Ce fel de pâine trebui să mănânci dacă ai probleme cu digestia. Sfatul experților

pâine

SURSA FOTO: Dreamstime

Singurul tip de pâine pe care ar trebui să-l mănânci dacă ai probleme cu digestia. Dacă suferi de balonare și alte probleme digestive, știi cât de mult pot afecta sănătatea intestinală alimentele pe care le consumi. Aici intră, din păcate, și multe tipuri de pâine.

Pâinea cu maia ajută organismul să absoarbă substanțele nutritive

Pâinea conține, în general, cantități mari de fructani, fibre, gluten și alți aditivi care ar putea contribui la o digestie proastă și la probleme ale intestinului. Cu toate acestea, există un tip de pâine delicioasă, care poate ușura disconfortul abdominal, reducând balonarea.

Dieteticianul Catherine Gervacio susține că pâinea cu maia este foarte bună pentru că ajută organismul să absoarbă substanțele nutritive conținute în cerealele sale. Majoritatea tipurilor de făină conțin compuși naturali numiți fitați, care se leagă de minerale și îngreunează absorbția acestora de organism, potrivit Shefinds.

Acest proces face pâinea mai ușor de digerat și reduce probabilitatea de balonare

Acest lucru se datorează în mare măsură modului în care este făcut aluatul. După cum explică Gervacio, „această pâine trece printr-un proces de fermentație în care drojdiile naturale și bacteriile descompun o parte din carbohidrați. Acest proces face pâinea mai ușor de digerat și reduce probabilitatea de balonare și alte probleme digestive.”

În plus, un mare beneficiu al aluatului este faptul că, spre deosebire de majoritatea pâinii obișnuite, pâinea cu maia este un aliment cu conținut scăzut de FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile).

Pâinea pe bază de grâu și secară conține fructan

„Microorganismele care colonizează intestinul uman, cunoscute sub numele de microbiotă intestinală, joacă un rol central în metabolism. Pâinea pe bază de grâu și secară conține fructan, care este un tip prebiotic. Alimentele prebiotice sunt de obicei bogate în fibre și acționează ca hrană pentru microbiota intestinală și probiotice”, spune ea.

Iată care sunt acele tipuri de pâine pe care ea le recomandă, pentru un tranzit intestinal bun.

Pâinea pe bază de nuci

Pâinea pe bază de nuci nu este doar plină de nuci, bogate în proteine și alte substanțe nutritive, ci și în fibre și grăsimi sănătoase. Asociați-o cu un bol cu iaurt bogat în probiotice pentru un mic dejun sau o gustare sănătoasă!

Pâinea cu aluat dospit

Pâinea cu aluat dospit este mai bună pentru sănătatea intestinală decât pâinea obișnuită. Asta pentru că aluatul dospit are nevoie de fermentație, care poate ajuta organismul să absoarbă nutrienții necesari, inclusiv magneziul, zincul și fierul.

Pâinea fără gluten, prietenoasă cu intestinul

Acest tip de pâine fără gluten poate să se adapteze la o gamă de restricții alimentare pe care le au anumite persoane. Fără alergeni obișnuiți precum ouăle, drojdia, soia sau porumbul, burtica se va simți mai fericită.

Pâinea cu musli

Această pâine sănătoasă folosește ca ingredient principal musli. Este o pâine bogată în fibre, excelentă pentru sistemul digestiv, dar și o modalitate excelentă de a folosi o parte din cerealele rămase pe care, uneori, le aruncați.

Pâinea din cereale integrale

Nu e nevoie decât de zece ingrediente și 30 de minute pentru a pregăti această pâine din cereale integrale, care este bogată în nutrienți prietenoși cu intestinul. Un alt lucru interesant este faptul că, de exemplu, pâinea de ovăz conține fibre solubile care sunt foarte bune pentru reducerea colesterolului.