După succesul enorm pe care l-a înregistrat în întreaga lume şi la noi, filmul Avatar, considerat cel mai de succes film din istorie, va fi scos, vineri, din programul sălii IMAX, singura de acest tip din ţară. Citeşte mai jos ce filme vor mai rula la IMAX anul acesta.

Filmul Avatar care a rulat mai bine de cinci luni de zile în sala IMAX din cadrul mall-ului AFI Palace Cotroceni din Bucureşti este înlocuit de Prinţul Persiei: Nisipurile Timpului – un film 2D care soseşte pe ecranele IMAX cu o săptămână înaintea premierei în cinematografele obişnuite.

„Avatar îşi încheie şederea în IMAX începând din 21 mai, odată cu premiera Prinţul Persiei: Nisipurile Timpului. Din punctul meu de vedere, longevitatea acestui film pe ecrane este o raritate, cu atât mai mult cu cât filmul continuă să aibă spectatori şi încasări chiar şi în condiţiile în care pe piaţă a apărut deja varianta DVD a peliculei”, potrivit lui Corina Gonţeanu, director de marketing al Cinema City România.

În privinţa peliculei Alice în Ţara Minunilor care rulează deja de 8 săptămâni la IMAX, „va continua deocamdată să ruleze cu un număr redus de spectacole, în funcţie de cererea publicului”, a spus Gonţeanu.

IMAX, un reper turistic

Filmele de mai sus au avut un succes enorm în ţara noastră, însă în ultima perioadă sala IMAX a fost mai mult goală.

„Scăderea audienţei filmelor Avatar şi Alice în Ţara Minunilor este normală după ce au rulat 5 luni, respectiv 2 luni. În cinematografele de la noi, durata medie a succesului unui film fiind estimativ de 4 săptămâni. Dat fiind ca formatul IMAX este unic, iar în România este accesibil doar la Samsung IMAX din Cinema City Cotroceni, noi pastrăm deliberat filmele o perioadă mai îndelungată, deoarece cererea pentru aceste filme nu poate fi satisfăcută altfel, experienţa IMAX fiind complet diferită de cea a unui cinematograf obişnuit. IMAX-ul devine pe zi ce trece un reper turistic, avem grupuri, mai ales de elevi, din întreaga ţară care vin să traiască această experienţă şi pentru care dorim o ofertă cât mai largă de filme”, a mai spus Gonţeanu
Reprezentanţii Cinema City au pregătit pentru spectatorii români câte o premieră IMAX în fiecare lună din acest an.

Vor rula vreodată mai mult de două filme IMAX în acelaşi timp? 

 „Nu pot să fac o afirmaţie fără echivoc în acest sens. Părerea mea este că nu va exista mai mult de o premieră IMAX însoţită de un număr limitat de spectacole cu filmul anterior. În primul rând deoarece există o singură sală IMAX, ceea ce face ca numărul spectacolelor care pot fi găzduite aici să fie de 5, maximum 6 pe zi (în funcţie de lungimea filmului). În această situaţie orele disponibile sunt insuficiente pentru două filme diferite. Pe de altă parte costul peliculei IMAX este foarte ridicat, o copie a filmului putând ajunge la 70.000 – 80.000 de euro. În aceste condiţii, pentru recuperarea investiţiei, cinematograful trebuie să asigure fiecărui film un număr suficient de spectacole pentru justifica distribuitorului/studioului meritul opţiunii de a aduce un film în format IMAX”, a încheiat Gonţeanu.

Programul sălii IMAX din cadrul Cinema City Bucureşti în 2010

21.05. 2010 Prinţul Persiei: Nisipurile Timpului – un film 2D

18.06.2010 (Toy Story 3) – Povestea Jucariilor 3 (3D)  – partea a treia a seriei omonime, prima realizată de la început în 3D.

16.07.2010 – Shrek 4 (3D) – capitolul final al poveştii lui Shrek .

August 2010 – Cyberworld, un film mai vechi despre tehnologia informatică. Primul film animat realizat vreodată în 3D, cu mult înainte ca formatul să ia cu asalt cinematografele obişnuite.

Septembrie 2010 – Galapagos 3D – un documentar filmat cu camera IMAX 3D care reia traseul lui Darwin, prin insulele care au inspirat „Originea şi evoluţia speciilor”.

Octombrie 2010 – Pentru luna octombrie, premieră IMAX încă se discută.

26.11.2010 – Harry Potter 7  – prima parte a ultimului film bazat pe seria Harry Potter.

17.12.2010 – Tron Legacy 3D.