Eugen Teodorovici a primit o scrisoare plină de nemulțumiri din partea Băncii Centrale Europene (BCE). În document, BCE susține clar și răspicat că ar fi trebuit să fie informată asupra OUG nr. 114/2018. Reprezentanții Băncii Centrale Europene spun că în conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415 / CE a Consiliului, BCE ar trebui să fie consultată de Teodorovici într-o etapă adecvată, care să permită autorității care inițiază proiectul să ia în considerare opiniile BCE, înainte de a lua o decizie pe fond. Instituția europeană este de părere că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar. În opinia BCE, lipsa unei astfel de evalurări provoacă riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus. În document este prezentat și un ghid privind modul în care ECB este consultată de autoritățile naționale în proceesul legislativ. 

Banca Centrală Europeană nu este singura care a urecheat Guvernul si pe Eugen Teodorovici. În urmă cu câteva zile, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC),  s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar. BERD și IFC, care face parte din Banca Mondială, au trimis o scrisoare comună către oficialii de la București, la data de 1 februarie, în care și-au subliniat îngrijorarea față de noile planuri privind sistemul bancar.

 

 

 

Conform legislației europene, autoritățile naționale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competență ale instituției, printre care legile aplicabile instituțiilor financiare, în măsura în care acestea influențează semnificativ stabilitatea instituțiilor financiare și a piețelor, scrie Mediafax.

„În conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415 / CE a Consiliului, BCE ar trebui să fie consultată într-o etapă adecvată, care să permită autorității care inițiază proiectul să ia în considerare opiniile BCE, înainte de a lua o decizie pe fond”, arată documentul.
Instituția europeană remarcă faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar, iar în absența unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus. Scrisoarea include și un ghid privind modul în care ECB este consultată de autoritățile naționale în proceesul legislativ. Și alte instituții finaciare internaționale au trimis scrisori Guvernului, pe tema OUG 114. Este vorba de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC), care s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite pentru sectorul bancar.