Ce i-a răspuns Bruxelles-ul lui Borisov: Ați aprobat singuri excepțiile privind vaccinurile
Premierul a mai comentat și faptul că s-a alăturat în acest sens și unei scrisori, semnate împreună cu alți patru colegi – Sebastian Kurz (Austria), Andrej Babiš (Republica Cehă), Arthurs Krišjanis Karinš (Letonia) și Janez Janša (Slovenia). Aceasta se adresează președintelui Consiliului European, Charles Michel, și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și, potrivit serviciului de presă al Consiliului de Miniștri de la Sofia, s-a insistat să se garanteze că toate statele membre, mari sau mici, au acces egal la vaccinuri.
Cu o zi mai devreme, Kurz a convocat un briefing de urgență pentru a spune că vaccinurile din UE sunt distribuite în afara principiului convenit – în funcție de ponderea populației UE – și că astfel s-a dovedit că Malta va primi de 3 ori mai multe doze de vaccin decât Bulgaria, până în luna iunie.
„Nu cerem nimic altceva de la CE, decât să ne dea ceea ce am convenit”, a declarat premierul Borisov, potrivit unui comunicat de presă de la Sofia.
Răspunsul Comisiei Europene de sâmbătă a reamintit că, de fapt, statele membre au convenit asupra unui alt mecanism: „Distribuirea dozelor de vaccin în conformitate cu acordurile preliminare de achiziționare vor avea loc conform unui proces transparent. Comisia este de acord cu ultimele declarații ale mai multor state membre, potrivit cărora cea mai corectă decizie de distribuire a dozelor de vaccin se bazează pe pro rata – distribuirea proporțională potrivit populației fiecărui stat membru. Aceasta este soluția pe care Comisia a propus-o pentru toate acordurile de achiziții prealabile. Aceasta este o decizie corectă, deoarece virusul infectează în mod egal peste tot, în toate colțurile UE.
Statele membre au decis să se abată de la propunerea Comisiei, prin adăugarea de flexibilitate, care să permită distribuirea diferită a dozelor, luând în considerare situația epidemiologică și nevoia de vaccinare a fiecărei țări. Conform acestui sistem, dacă un stat membru decide să nu utilizeze pro rata (distribuirea proporțională), dozele sunt redistribuite între celelalte state membre interesate. Statele membre au folosit acest sistem pentru a modifica pro rata (distribuția proporțională) propusă de Comisie în cadrul tuturor celor 6 contracte de achiziție prealabilă. Statele membre ar trebui să găsească un acord dacă doresc să revină la pro rata (distribuția proporțională).
„Comisia Europeană a răspuns deja că dozele sunt distribuite proporțional și la același preț tuturor statelor care nu au renunțat la contractul Comisiei cu un producător concret. „Adaptarea cantităților de vaccin între statele membre este posibilă în funcție de nevoile acestora. De exemplu, dacă un stat membru nu dorește vaccinuri suplimentare din opțiunile convenite, alt stat membru poate lua această opțiune și poate cumpăra mai mult dintr-un anumit vaccin. Statele membre sunt cele care comandă furnizorilor direct, indicând ora și locul livrării, în funcție de aspectele logistice specifice. Livrarea către centrele naționale de distribuție este asigurată de producători. Ulterior, distribuția în țară este responsabilitatea statului membru.
Scrisoarea nu a fost prezentată oficial la Sofia
Conținutul scrisorii, semnată de Borisov, nu a fost prezentat oficial la Sofia. Premierul și ministrul sănătății nu au comentat de ce Bulgaria a fost de acord cu mecanismul suplimentar de distribuție și dacă este printre țările care, la un moment dat, au renunțat la dozele de distribuție proporționale.
Borisov a spus că a mulțumit Comisiei Europene pentru negocierea și încheierea contractelor pentru vaccinuri, adăugând că a întrebat cine garantează: „Răspunsul este – Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Comisia Europeană (CE). Cred că distribuția proporțională este cea mai corectă. Și acum, fără să ni se ofere niciun fel de date – tuturor statelor membre, nu numai Bulgariei…” Dar nu a spus exact ce fel de date să se dea din partea Comisiei Europene.
„Explicați, pentru că acum, având în vedere că e campanie electorală, toată lumea încearcă să își atribuie aceste reușite”, a adăugat Borisov, citat de dnevnik.bg.