Această întâlnire dintre Nicolae Ceaușescu și David Rockefeller a avut loc în contextul unei invitații adresate bancherilor americani, făcută de fostul dictator în timpul vizitei sale la sediul central al Băncii „The Chase Manhattan” în anul 1970.

Nicolae Ceaușescu, întâlnire cu bancherul american David Rockefeller

În cadrul discuțiilor, au fost abordate diverse probleme de politică externă, inclusiv securitatea europeană, situația din Orientul Mijlociu și războiul din Vietnam, precum și relațiile comerciale dintre cele două țări, spune cercetătorul Mihai Burcea, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Importurile și exporturile, deși în creștere, erau considerate la un nivel nesatisfăcător pentru ambele părți. Acestea urcaseră de la 25 de milioane de dolari în 1969 la 104 milioane de dolari în 1972.

Totodată, s-a discutat despre absența clauzei națiunii celei mai favorizate și eforturile depuse în vederea acordării acesteia, precum și efectele alăturării Republicii Socialiste România la FMI și BIRD, mai spune Burcea.

„La un moment dat, Ceaușescu îi face o confidență lui Rockefeller referitoare la modul cum a sustras România de la SUA planurile unei instalații petrochimice, pe baza cărora noi am pus pe picioare «prima instalație petrochimică modernă».

Spre sfârșitul întâlnirii, Rockefeller ridică problema colaborării celor două state în țări terțe din Lumea a III-a, o idee lansată în dezbatere de partenerul său de dialog”, potrivit cercetătorului Mihai Burcea, citat de Adevărul.

Nicolae Ceausescu David Rockefeller
SURSA FOTO: Arhivele Naționale Istorice Centrale

Ceaușescu avea planuri mari de investiții

Stenograma întrevederii dintre Nicolae Ceaușescu și David Rockefeller, arhivată la Arhivele Naționale Istorice Centrale, aduce în prim plan discuții detaliate dintre cei doi.

Ceaușescu subliniază programele ambițioase de investiții, inclusiv importurile de tehnologie avansată din SUA, și planurile pentru dezvoltarea industriei și agriculturii în România. De asemenea, el menționează că România dorește să investească între 15 și 17 miliarde de dolari până în 1975 și între 35 și 40 miliarde de dolari în perioada 1975-1980, acoperind atât industria, cât și agricultura.

„Trebuie să vă spun că România are un program de dezvoltare economică destul de mare, inclusiv de investiții. Sigur, nu aveți timp să vizitați unele obiective economice, dar domnul ambasador poate să vă informeze că noi construim întreprinderi destul de bune, pe baza celei mai avansate tehnici, unele chiar importate din Statele Unite care, e drept, sunt puține”, spunea Nicolae Ceaușescu, după cum se arată în stenograme.

Se vorbește și despre colaborări în proiecte de irigații în colaborare cu Anglia și despre intenția de a importa mai multe instalații și echipamente din SUA pentru dezvoltarea României.

Fostul dictator voia și o cooperare pe plan internațional

Discuția se extinde și în sfera cooperării internaționale, cu Nicolae Ceaușescu menționând dorința României de a colabora cu SUA în țări terțe, cu accent pe Africa și America Latină. Se discută proiecte concrete în Sudan și Africa Centrală, inclusiv regularea Nilului și construcția unei căi ferate către Oceanul Atlantic prin Gabon.

De această perspectivă, Rockefeller se arată interesat și întreabă spre ce ocean ar urma să meargă calea ferată și prin ce țară din Africa Centrală.

David Rockefeller: „Spre ce ocean?”

Nicolae Ceaușescu: „Oceanul Atlantic”.

David Rockefeller: „Prin ce țară?”

Nicolae Ceaușescu: „Prin Gabon”.

David Rockefeller: „Consider că există o perspectivă interesantă care merită explorată”.