Pentru Pentagon, strategia de luptă în Arctica a fost și continuă să fie o prioritate majoră, explică sursa citată. Astfel, Departamentul Apărării a intensificat pregătirea și studiile privind Arctica, revizuind și adăugând documente de strategie de luptă în regiunea arctică. Drept dovadă stă și o ambițioasă operațiune de antrenament a unităților Pușcașilor Marini din SUA, în lupta arctică, alături de armata norvegiană, în cadrul Exercise Reindeer II. Forțele Pușcașilor Marini au fost desfășurate luna trecută alături de cu Brigada Nord a Norvegiei, pentru a îmbunătăți interoperabilitatea și a rafina tacticile de război în condiții meteo speciale. Adică la temperaturi cu minus multe grade sub zero.
„Pentru marinari și pușcașii marini a fost important pentru că au învățat cum să supraviețuiască și să lupte la începutul iernii arctice”, a menționat locotenent-colonelul Ryan Gordinier, comandantul Batalionului 3, Regimentul 6 Pușcași Marini, potrivit National Insider.
În ianuarie 2021, Batalionul condus de el se va întoarce în Norvegia, ca parte a Marine Rotational Force-Europe (MRF-E), pentru o nouă desfășurare de forțe, formată din aproximativ o mie de marinari și pușcași marini.
Publicația americană sublinază că o alianță arctică între SUA și Norvegia ar putea avea o mare semnificație în ceea ce privește interesul Pentagonului de a contracara progresele vizibile ale Rusiei în Arctica. Și asta pentru că rușii nu doar că dețin un număr mare de spărgătoare de gheață, ci operează de-a lungul Rutei Mării Nordului, o serie de coridoare de apă care se învecinează cu Rusia și Arctica. În paralel, Rusia nu a stat cu mâinile-n sân în ultimii ani: a construit baze militare în Arctica și a efectuat numeroase operațiuni de patrulare și de instruire în regiune. Precum și o serie de manevre care au sporit pregătirile SUA pentru intensificarea activității arctice de contrabalansare a influenței strategice. De exemplu, Marina SUA și-a actualizat harta rutieră arctică și a solicitat noi niveluri de cercetare științifică și tehnologică în perspectiva ingineriei sistemelor de arme rezistente la intemperii. Oficiul pentru Cercetări Navale (ONR) și alte entități de servicii caută modalități de a crea arme, senzori și corpuri de nave capabile să funcționeze eficient la temperaturi extrem de periculoase.
Având în vedere ritmul rapid de topire a gheții identificat de experții din Arctica, se anticipează că armata SUA va trebui să fie mai prezentă în Arctica până în anii 2030.