Țările europene încearcă să-și reducă dependența de gazul rusesc cu resurse din altă parte.

Hotărârea Uniunii Europene de a se desprinde de aprovizionarea cu gazul Rusiei este fermă, a declarat Meg O’Neill, directorul companiei australiane Woodside Petroleum, potrivit Financial Times.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, europenii au crezut că nu va mai exista un război pe pământ european”, a spus ea. „Cred că ceea ce s-a întâmplat acum este atât de șocant pentru ei, încât cred că nu se vor lăsa până nu se vor desprinde de Rusia”, susține aceasta.

Se pregătește chiar acum. Cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

Dar Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc.

UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să fie adoptat, potrivit Business Insider.

Lumea nu va permite Rusiei să revină pe piețele globale

Europa nu e singura piață care poate apela la alternative pentru a renunța la energia rusă. Producătorii de gaze naturale lichefiate din Australia pot contribui la acoperirea cererii din Asia, odată ce Rusia va ieși din bucla comercială, spune Meg O’Neill.

”Lumea nu va permite Rusiei să revină pe piețele globale, decât dacă președintele Putin se va răzgândi, ceea ce e puțin probabil, potrivit lui Kory Judd, director de operațiuni al Chevron în Australia.

Statele UE au plătit Rusiei peste 45 de miliarde de euro pentru gaz și petrol de când a invadat Ucraina pe 24 februarie, a constatat organizația de cercetare Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer Curat.

Rusia furnizează 40% din gazele UE și 26% din importurile sale de petrol, dependență care explică rezistența unor țări la solicitările de oprire bruscă a importurilor de combustibil rusești.

În timp ce Bulgaria și Polonia au refuzat să se implice în schema Moscovei, Germania a făcut apel la Comisia Europeană să le permită statelor să plătească în ruble, iar Ungaria a spus că nu este dispusă să pună în pericol siguranța energetică a țării.

Cum a reacțioanat Putin?

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat că este ”imposibil” pentru unele state europene ”să renunţe rapid” la petrolul provenit din Rusia, după cum propune Uniunea Europeană, din cauza ”ponderii deosebit de mari a hidrocarburilor ruseşti”.

Europa riscă să plătească pe termen lung ”cele mai ridicate preţuri la energie la nivel mondial”, în cazul în care renunţă la aprovizionarea cu energia livrată de Moscova, a avertizat liderul de la Kremlin. Putin a mai spus că sancţiunile impuse de Occident şi un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creştere a preţului petrolului la nivel mondial.