Roxana Bojariu, șeful secției de Climatologie din cadrul ANM, spune că vremea caldă, aproape de vară, la începutul lunii noiembrie se înscrie în modelele de fenomene extreme care se petrec în întreaga lume. Bojariu avertizează că sunt șanse mari ca această iarnă să vină cu fenomene meteo extreme, de scurtă durată, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

„Au mai fost cazuri, dar, într-adevăr, amplitudinea acestor fenomene e ieșită din comun. Și nu e vorba doar de România. Vedeți că sunt fenomene extreme peste tot în lume, peste tot în Europa. Ați văzut ce se întâmplă în Italia, ce se întâmplă în vestul Europei.

De fapt, lucrurile se leagă, pentru că acest transport de aer foarte rece dintre nord spre latitudinile mai joase a împins aerul cald dinspre latitudinile mai joase spre noi. Și practic avem această vreme foarte caldă ca o altă fațetă a vremii foarte reci și cu fenomene meteo extreme din Europa de Vest, dar nu numai. În întreaga lume avem fenomene meteo extreme.

În California continuă vremea foarte secetoasă, cu temperaturi foarte mari pentru această perioadă a anului. Un sezon al uraganelor și taifunurilor foarte activ până acum și încă nu s-a terminat. Și luna noiembrie poate fi considerată ca sezon activ pentru acești cicloni tropicali și, în general, vorbim despre o lume care, dacă se încălzește, nu se încălzește într-un mod gradual și uniform, ci cu manifestări dintre acestea, extreme.”