Ce iarnă ne rezervă pandemia?
Privind înapoi la săptămâna care tocmai s-a încheiat, constatăm că pandemia a adus primul lockdown în Europa, un număr record de cazuri în mai multe țări și un semnal de alarmă din partea oamenilor de știință din Grecia care prevăd o iarnă grea în fața noastră, notează Naftemporiki.
Tabloul epidemiologic al planetei
De notat că, în această etapă, Europa Centrală și de Est şi Rusia sunt responsabile pentru cele 12 cele mai mari rate ale mortalităţii cauzate de Covid-19 din lume. Cifrele sunt în contrast puternic cu Europa de Vest, unde ratele mortalității sunt la aproximativ o zecime din cele din Europa de Est, în multe țări fiind de mai puțin de un deces la un milion de locuitori.
Numărul de infectări a crescut și el, mai ales în statele baltice. Cele 115 cazuri pe zi la 100.000 de persoane în Letonia sunt de 30 de ori mai multe decât în Spania, iar cele 94 de cazuri la 100.000 de persoane în Lituania sunt de 24 de ori mai multe decât în Spania.
Țările rămase în urmă la rata de vaccinare se confruntă cu mai multe probleme. În condiţiile unor niveluri record de decese din cauza Covid în Rusia, Moscova se îndreaptă către lockdown luna aceasta. România a rămas fără paturi de terapie intensivă.
Recrudescenţa coronavirusului a forțat deja o țară din Europa să anunțe lockdown-ul. Aceasta este Letonia care se închide pentru o lună. În același timp, cazurile de Covid-19 explodează din nou în alte țări. Regatul Unit, de exemplu, și Singapore înregistrează o deteriorare a indicatorilor lor epidemiologici. Chiar și Germania are cel mai mare număr de cazuri din luna mai încoace.
Varianta Delta, extrem de contagioasă, a declanșat, de asemenea, focare în China și Australia, țări care au urmat o politică de toleranță zero împotriva virusului. În SUA, unde episoadele severe de recrudescenţă a virusului pe timpul verii s-au redus în cea mai mare parte, guvernul extinde accesul la doza booster pentru a încerca să împiedice un nou val.
În timp ce vine iarna în emisfera nordică, pandemia nu are de gând să plece nicăieri, înşelând speranțele că vaccinurile vor oferi o cale de ieșire rapidă din criză. Deşi vaccinurile s-au dovedit a fi eficiente în reducerea bolilor grave și a decesului, ele nu opresc întotdeauna infectarea sau transmiterea, iar eficacitatea lor scade în timp, făcând imaginea ceva mai complicată decât era acum un an, relatează Bloomberg.
„Temperaturile mai scăzute care se preconizează, eficiența redusă a vaccinului și lacunele în acoperirea vaccinării fac dificilă o previziune cu privire la evoluţia epidemiei”, a declarat Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur, care consiliază guvernul francez. „Următoarele trei până la șase săptămâni vor fi cruciale”, a avertizat el.
Trei tipuri de ţări
Ţările nu sunt toate la fel, dar unele lucruri sunt clare: cele cu populaţie vaccinată devreme, precum Israelul, Statele Unite și Regatul Unit sunt primele care se confruntă cu reducerea eficacităţii vaccinului, potrivit Bloomberg.
Ce ne-au învățat țările cu rate mari de vaccinare? Cât de eficiente sunt vaccinurile în a menține oamenii în viață și în afara spitalului, a explicat Mike Ryan, șeful programului pentru situaţii de urgență în sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății. Însă acest lucru va fi testat în această iarnă, a avertizat el.
„Realitatea este că într-o situație în care va exista interacţiune socială puternică pe timpul iernii, cu oameni în spaţii interioare, vom vedea în continuare transmiterea virusului”, a spus el.
2. Țările care au menținut în același timp măsurile suplimentare, fie că este vorba de utilizarea măștii și a certificatelor de vaccinare, fie de stabilirea unor limite ale numărului de persoane adunate într-un loc, par să se descurce mai bine.
3. Țările ai cărora cetățeni au refuzat să se vaccineze se află în cea mai proastă poziție dintre toate.
În Europa, mai multe țări au încercat să urmeze calea de mijloc, pe baza atât a vaccinurilor, cât și a altor măsuri de susținere, folosind masca și testarea frecventă care să stea la baza eliberării certificatului sanitar. Ideea se extinde, iar Bulgaria, cel mai puțin vaccinată țară din Uniunea Europeană, a anunțat propriul permis în această săptămână.
În Italia, unde paşaportul sanitar este obligatoriu pentru intrarea în restaurante, teatre și săli de sport, premierul Mario Draghi a criticat abordarea laxă a Marii Britanii, spunând că țara a „abandonat orice vigilenţă” și se confruntă acum cu consecințele.
Totuși, potrivit lui Marion Koopmans, șefa Departamentului de Virusologie din cadrul Centrului Medical al Universității Erasmus, strategia Europei este „un experiment” a cărui stabilitate ar putea fi răsturnată dacă ar intra în joc parametri necunoscuți, inclusiv posibilitatea unui val combinat de infecții cu Covid și gripă.