A venit iarna. În unele zone din ţară stratul de zăpadă are deja câţiva centimeri, ceea ce îi bucură nespus de mult pe iubitorii sporturilor de iarnă, mai ales pe cei care schiază de ani buni. Și nu numai. Amatorii sunt tot mai numeroși și dornici în a-și rezerva vacanțe cât mai aproape de pârtie. Iar la bugetul inițial, și-au pus deoparte și bănuți pentru un echipament special. Așa că, de ce nu, este timpul pentru o sesiune de shopping. „Obligatoriu“, spune Olimpia B., care de câteva ori pe an schiază atât în țară, cât și în străinătate. Ea povestește că a alocat în jur de 350 de lei pentru îmbrăcămintea potrivită și se pregătește să dea o raită prin magazine. O privire rapidă pe site-urile magazinelor tradiționale, specializate, aduce în prim plan o serie de articole potrivite pentru sezonul foarte rece.
Unde găsim echipamentul potrivit
Cei care merg pentru prima dată pe pârtie şi nu s-au decis, încă, ce haine să poarte, magazinele propun o serie de modele, unele promovate la un preț cu 20% mai mic, în această perioadă. „Nu este suficient să ştii să schiezi sau să te dai cu placa dacă nu îţi alegi corect vestimentaţia“, mai spune Olimpia. Îmbrăcămintea trebuie să fie confortabilă, special creată pentru sporturile de iarnă şi pentru condiţii extreme. Experţii şi marii producători din industrie creează hainele pentru sporturile de iarnă, astfel încât să fie uşoare și, în acelaşi timp, să protejeze purtătorul de frig şi de umezeală. Acesta este și motivul pentru care, în general, îmbrăcămintea din această categorie este mai scumpă: sunt folosite tehnici speciale care să ajute corpul să funcţioneze în condiţii optime.
Specialiştii de la Sport Depot ne sugerează că echipamentul cel mai util este format din trei straturi de protecţie. Iar acest lucru este esenţial, deoarece combinate, asigură o adaptabilitate crescută la diferitele activităţi sau temperaturi. Primul strat de protecţie – denumit în termeni sportivi „Termo lengeria“ –, păstrează căldura şi permite corpului să respire. Practic, se poartă direct pe piele şi este creat pentru a preveni supraîncălzirea. Cu alte cuvinte, compoziţia termo-lenjeriei protejează în acelaşi timp corpul de frig, păstrând temperatura optimă. O pereche de colanţi termici costă câteva zeci de lei, până aproape de 100, în funcție de magazin: 30 de lei la Decathlon, 40 de lei de la Intersport, 89 de lei la Sport Depot. Și în cazul bluzelor termice preţurile se diferențiază în același fel: pornesc de la 30 de lei la Decathlon, de la 40 de lei la Intersport şi de la 145 de lei la Sport Depot.
Hanorace sau polare
Al doilea strat de protecţie este alcătuit din hanorace sau polare şi este ideal pentru a evita pierderile de căldură. Grosimea acestui strat poate fi ajustată în funcţie de temperatura din exterior. „Un hanorac subţire poate fi purtat la o temperaturi blândă, în timp ce o geacă intermediară, cu pene şi puf, poate reprezenta abordarea corectă pentru temperaturile extreme. De asemenea, un polar, poate fi purtat la temperaturi normale sezonului“, sunt de părere reprezentanţii Sport Depot. Preţul unui hanorac porneşte de la 99 de lei la Decathlon, 89 de lei la Intersport şi de la 90 de lei la Sport Depot. În cazul polarelor, acestea pot fi cumpărate și cu 30 de lei (Decathlon) sau cu 65 de lei (Sport Depot).
Al treilea strat pentru îmbrăcămintea adecvată sporturilor de iarnă este reprezentat de jachetă. Aceasta trebuie să fie special creată pentru schi sau snowboard, astfel încât să ofere protecţie împotriva zăpezii, a vântului sau ploii. Gecile cu waterproof, water-resistant şi windproof, asigură respirabilitatea şi performanţa celor trei straturi de protecţie menţionate anterior. În cazul jachetelor, preţurile pornesc de la 90 de lei la Decathlon, 250 de lei la Intersport şi 215 lei la Sport Depot. De asemenea, cele mai prețuri la pantaloni pornesc de la 99 de lei (Decathlon).
Pe lângă hainele menţionate anterior, mai există şi alte accesorii precum: şosete speciale, căciuli, mânuşi și măşti. Costurile pentru aceste produse pornesc de la 40 de lei şi pot ajunge la câteva sute de lei. În acelaşi timp o pereche de ochelari are un preţ de 40 de lei la Decathlon, în timp ce o cască poate fi achiziţionată cu 50 de lei. Iar lista de accesorii poate continua. Dacă vă gândiţi la echipamentul de schi (clăpari şi schiuri) sau snoawboard (încălţări şi placă) acestea pot fi închiriate cu 35 – 50 de lei în centrele specializate. Însă, dacă doriți să le cumpărați, ar trebui să luați în calcul o sumă de cel puţin câteva sute de lei.