Cel puțin nouă din zece respondenți chestionați în cadrul sondajului Harris Poll au spus că simt că banii lor sunt în siguranță la banca sau la unitatea lor de credit, indiferent de dimensiunea acesteia, potrivit Fortune.
Aceasta este o veste bună pentru bănci, presupunând că americanii au răspuns corect, pe baza convingerilor lor. În plus, sondajul sugerează că americanii nu vor să-și scoată banii din bănci, lucru care ar exacerba criza bancară.
În mod surprinzător, clienții instituțiilor financiare mici s-au declarat cei mai încrezători că banii lor sunt în siguranță (93%), spre deosebire de clienții băncilor mijlocii și mari. Deconectarea dintre cât de siguri cred acum americanii că sunt banii lor și starea instituțiilor financiare americane se datorează, probabil, mecanismului de protecție decis de guvernul federal pentru deponenții Silicon Valley Bank și Signature Bank.
Legea federală protejează depozitele de până la 250.000 dolari
Legea federală protejează depozitele de până la 250.000 dolari din instituțiile asigurate de Federal Deposit Insurance Corp. FDIC garantează toate depozitele de la SVB și Signature Bank – chiar și cele care depășesc limita obișnuită de 250.000 de dolari.
Banca SVB era asigurată la nivel federal, ceea ce înseamnă că, dacă nu-și poate plăti deponenții, guvernul se va asigura că-și vor primi banii înapoi, până la 250.000 de dolari. Dar mai mult de 90% din depozitele SVB depășeau această sumă. Între timp, autoritățile americane au anunțat că vor garanta toate depozitele de la SVB.
Deși președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că planurile de salvare a băncilor Silicon Valley și Signature „demonstrează că toate economiile deponenților din sistemul bancar sunt în siguranță”, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a exclus asigurarea universală a depozitelor, susținând că ”nu este ceva ce luăm
în considerare”.
Acest sondaj arată faptul că americanii se bazează mai mult pe ceea ce a declarat Powell. Iată care sunt cele mai importante tendințe, demne de remarcat în urma sondajului:
Criza din 2008 nu a fost uitată de cei din generația Z
Americanii mai tineri, în special cei care și-au văzut părinții luptându- se cu criza financiară din 2008, sunt mai îngrijorați decât americanii mai în vârstă. Respondenții din generația Z, cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, sunt cel mai puțin încrezători în siguranța banilor lor.
Și sunt foarte precauți față de instituțiile mai mari: 81% dintre clienții băncilor mici au spus că banii lor sunt în siguranță, 84% dintre clienții băncilor medii au spus același lucru, dar doar 78% dintre clienții băncilor mari au afirmat același lucru.
Bogații sunt cei mai îngrijorați de banii lor
Deloc surprinzător, americanii mai bogați sunt cei mai îngrijorați de posibilitatea falimentului băncilor. 55% dintre americanii cu venituri de peste 100.000 dolari se tem de închiderea băncilor mici (față de 46% în total), 50% sunt îngrijorați de falimentul băncilor mijlocii (comparativ cu 44% în total) și 48% își fac griji pentru băncile mari (comparativ cu 42% la nivel naţional).
Americanii care merg fizic la muncă sunt mai puțin preocupați de închiderea băncilor, decât cei care
muncesc de la distanță sau în sistem hibrid. Cei care merg zilnic la birou sunt singurul grup demografic foarte puțin preocupat de siguranța banilor, indiferent de dimensiunea băncii.
Majoritatea celor care muncesc de la distanță și în sistem hibrid se îngrijorează mai mult de falimentarea băncilor.