Ce impact ar avea impozitarea tichetelor de masă

Impozitarea tichetelor de masă, anunţată ca proiect al guvernului, va avea un impact dramatic asupra economiei româneşti, determinând scăderea încasărilor la Bugetele de Stat, precum şi creşterea şomajului, conform estimărilor Asociaţiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET). Sistemul actual al tichetelor de masă generează pentru Stat încasări anuale de peste 360 milioane de euro, sume provenite printre altele din TVA la produsele alimentare şi din impozit pe profitul

Impozitarea tichetelor de masă, anunţată ca proiect al guvernului, va avea un impact dramatic asupra economiei româneşti, determinând scăderea încasărilor la Bugetele de Stat, precum şi creşterea şomajului, conform estimărilor Asociaţiei Profesionale a Emitentilor de Tichete (APET).

Sistemul actual al tichetelor de masă generează pentru Stat încasări anuale de peste 360 milioane de euro, sume provenite printre altele din TVA la produsele alimentare şi din impozit pe profitul companiilor implicate în sistem (producători din industria alimentară, companii de distribuţie din alimentaţia publică,  emitenţi de tichete şi furnizori ai acestora).

Proiectul de impozitare a tichetelor de masă, anunţat de Guvern, va avea, conform estimărilor APET, următoarele consecinţe:

1. Conform unui sondaj realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România în aprilie 2010, în cazul impozitării tichetelor, 53% dintre companii şi-au exprimat intenţia de a nu mai acorda salariaţilor tichete de masă, ceea ce ar determina o pierdere la încasările Statului de aproape 50 milioane de euro anual.

2. Va avea loc o scădere a consumului evaluată la 863 milioane de euro anual, echivalentă cu valoarea tichetelor de masă care nu vor mai fi acordate de companii către salariaţi. Aceasta scădere va afecta în mod direct achiziţia de produse alimentare.

3. Decizia guvernului de a impozita tichetele de masă va afecta masiv sectorul distribuţiei şi producţiei alimentare, cauzând dispariţia a peste 25.000 de locuri de muncă şi afectând direct şi indirect peste 70.000 de persoane.

Scăderea puterii de cumpărare pentru două milioane de oameni

În plus, peste 2 milioane de salariaţi, în exclusivitate din sectorul privat, vor suferi o scădere dezastruoasă a puterii de cumpărare lunare, cu aproape 30% din valoarea actuală a salariului minim pe economie.

Într-un context economic şi social deja extrem de dificil, scăderea dramatică a puterii de cumpărare a peste 2 milioane de salariaţi care beneficiază în prezent de tichete de masă se va traduce printr-o noua scădere a consumului, neînsoţită în realitate de nici o creştere a încasărilor la bugetul Statului.

Guvernul va extinde baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, şi plăţile compensatorii, şi va elimina scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Măsurile sunt cuprinse în Memoramdumul suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE.

DETALII:
Citeşte şi Statul ar pierde de 12 ori mai mult prin impozitarea veniturilor din IT

DEZBATERE:
Credeţi că se justifică impozitarea tichetelor de masă?