Creşterea consumului de carne la nivel mondial ar putea avea un "impact devastator asupra mediului", sugerează o cercetare recentă, citată vineri de Xinhua.
"Ceea ce se întâmplă reprezintă o îngrijorare serioasă, iar în cazul în care consumul de carne creşte mai mult aceasta va fi şi mai mare", a declarat profesor Tim Key, epidemiolog în cadrul Universităţii Oxford şi coautor al studiului.
"La nivel larg, se poate spune că un consum al unor cantităţi substanţiale de carne este nociv pentru mediu", a adăugat el.
Cercetarea, publicată în cel mai recent număr al jurnalului Science, explică modul în care producţia cărnii, în special sectorul zootehnic, afectează mediul, conform Agerpres.
În prezent, producţia animalieră este responsabilă de 15% dintre totalul emisiilor antropogene de gaze cu efect de seră, inclusiv a celor de dioxid de carbon, metan şi oxizi de azot.
De asemenea, acest sector reprezintă un factor cauzator al pierderii biodiversităţii deoarece pădurile şi zonele sălbatice ajung de multe ori să fie transformate în terenuri agricole pentru obţinerea nutreţului necesar creşterii animalelor, au concluzionat oamenii de ştiinţă.
În cercetare se subliniază totodată că o alimentaţie în care abundă carnea poate avea consecinţe negative asupra sănătăţii. Spre exemplu, azotaţii conţinuţi de multe dintre produsele din carne procesată pot avea efect cancerigen. Însă, acest impact este mai puţin semnificativ în comparaţie cu cel asupra mediului, precizează sursa citată.