La 1 ianuarie 2019, în legislație vor apărea noi taxe, iar aplicarea anumitor impozite se va prelungi. Concret, impozitele suplimentare stabilite pentru domeniul gazelor, al energiei electrice și al altor resurse naturale se vor aplica în continuare, deși ar fi trebuit să dispară la 31 decembrie 2018, iar ca taxe noi vom avea unele pentru firmele din domeniul energiei electrice și termice, pentru organizarea jocurilor de noroc și, în fine, mult-discutata taxă pe lăcomie.
Măsurile sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Aceasta a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. O parte dintre măsuri se aplică deja de la 29 decembrie 2018, însă altele intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.
1. Companiile care organizează jocuri de noroc online vor plăti, din prima zi a anului 2019, o taxă lunară de 2% din totalul taxelor de participare încasate lunar. Noua taxă se va calcula, declara și plăti la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare, conform regulilor ce urmează să fie stabilite prin ordin de către Fisc și Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc.
2. O taxă despre care s-a discutat intens în ultimele săptămâni este așa-zisa taxă „pe lăcomie”. Mai precis, de la 1 ianuarie 2019, băncilor li se poate aplica o taxă progresivă pe activele financiare. Aceasta se va aplica, mai precis, în situația în care media trimestrială ROBOR va depăși pragul de referință de 2%.
3. A apărut de sâmbătă în legislație o contribuție bănească percepută de la companiile licențiate din domeniul energiei electrice, domeniul energiei electrice și termice în cogenerare și domeniul gazelor naturale. Aceasta este de 2% din cifra de afaceri realizată de aceste firme din activitățile licențiate.
4. Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural se va aplica inclusiv în anii 2019, 2020 și 2021, prevede ordonanța de urgență, deși acesta urma să fie eliminat la 31 decembrie 2018. Acesta se aplică operatorilor licențiați de transport de energie electrică și gaze naturale, dar și anumitor distribuitori licențiați de energie electrică și gaze naturale.
5. O prelungire până în anul 2021 se va aplica și pentru impozitul pe veniturile din activitățile de exploatare a resurselor naturale (altele decât gazele naturale). Și acesta ar fi trebuit să dispară la finele anului 2018, dar va fi aplicat și în următorii trei ani. Acest impozit se aplică firmelor care se ocupă de exploatare forestieră, extracția cărbunelui superior/inferior, extracția petrolului brut, extracția minereurilor feroase, extracția minereurilor de uraniu și toriu, extracția altor minereuri metalifere neferoase și alte activități extractive.