Ce impozite vom plati pentru telefonul si masina de serviciu

Statul retine partea lui din “generozitatea” angajatorilor Avantajele in natura se vor impozita si in 2006, plata realizandu-se chiar in luna in care acestea au fost acordate. Mai intai sa vedem ce se intelege prin avantaje in natura. Daca punem cap la cap reglementarile in domeniu, putem spune ca avantajele in natura sunt definite ca acele cheltuieli efectuate de catre angajator, materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau partial de catre



Statul retine partea lui din “generozitatea” angajatorilor

Avantajele in natura se vor impozita si in 2006, plata realizandu-se chiar in luna in care acestea au fost acordate.




Mai intai sa vedem ce se intelege prin avantaje in natura. Daca punem cap la cap reglementarile in domeniu, putem spune ca avantajele in natura sunt definite ca acele cheltuieli efectuate de catre angajator, materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau partial de catre acesta pentru nevoile personale ale salariatului. In intelesul general, avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii, in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate.


Avantajele acordate salariatilor se evalueaza si se impoziteaza in luna in care au fost primite de angajatii respectivi. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata. Veniturile in natura se considera platite la ultima plata a drepturilor salariale pentru luna respectiva. Impozitul aferent avantajelor in natura se retine din salariul primit de angajat in numerar pentru aceeasi luna. Avantajele in bani si echivalentul in lei a avantajelor in natura sunt impozabile la nivelul salariatului, indiferent de forma organizatorica a angajatorului care le acorda.


Sunt multe societati comerciale care, la finele lui 2005, au acordat tichete cadou. Trebuie sa stiti ca acestea se impoziteaza prin cumularea cu veniturile salariale ale lunii in care au fost acordate (decembrie). Pentru a fi evitata impozitarea, tichetele pot fi distribuite de o societate salariatilor altei societati sau se poate utiliza procedura acordarii tichetelor sub forma unei campanii publicitare, in contractul de publicitate sau in decizia conducerii societatii inserandu-se ca distribuirea se face aleator, fara o lista cu beneficiari. In caz contrar, tichetele se impoziteaza.
De asemenea, este bine de stiut ca tichetele ar putea reprezenta venituri neimpozabile daca sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori copiilor angajatilor, sau de 8 martie angajatelor, daca nu se depaseste suma de 1.500.000 lei vechi.



Avantajele in natura cel mai des folosite sunt telefoanele si autoturismele de serviciu. In cazul telefoanelor, evaluarea se face astfel: angajatorul stabileste partea corespunzatoare din convorbirile telefonice reprezentand folosinta in scop personal, care reprezinta avantaj impozabil. In acest scop, angajatorul stabileste limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post telefonic, urmand ca ceea ce depaseste aceasta limita sa fie considerat avantaj in natura, in situatia in care salariatului in cauza nu i s-a imputat costul convorbirilor respective.
Avantajul sub forma telefoanelor (a aparatului in sine) acordate salariatilor, reprezentate de partea care depaseste limita stabilita de angajator pentru convorbirile telefonice reprezentand folosinta in scopul afacerii, se va impozita prin cumulare cu veniturile salariale ale lunii in care salariatul primeste acest avantaj.










“Avantajele in natura fac parte din pachetul de motivare a angajatilor merituosi. si la noi, oamenii au primit masini de serviciu si telefoane si am stabilit limite de folosinta.”

Mihai Miron, patron Bioterra






Evaluarea avantajului in cazul autovehiculelor se va face astfel: aplicand procentul de 1,7% pentru fiecare luna la valoarea de intrare a acestuia, in cazul evaluarii folosintei cu titlu gratuit a masinii din patrimoniul afacerii numai in scop personal. Calculul se face proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din valoarea de intrare inmultita cu 1,7%, in cazul utilizarii mixte, in interes de serviciu si in interes personal. Evaluarea se face si la nivelul chiriei, in cazul in care vehiculul folosit exclusiv in interes personal este inchiriat de la o terta persoana, dar si proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din nivelul chiriei, in cazul in care vehiculul folosit in interes personal si in interesul serviciului este inchiriat de la o terta persoana.
“In foarte putine cazuri, organele administratiei au facut rectificarea impozitelor datorate in urma acordarii de avantaje, deoarece ar fi necesara determinarea valorii corecte a acestora pe baza unei evaluari pe care ar trebui sa o faca organul de control. Or, evaluarea, cu exceptia autoturismelor, este in mod real dificila”, arata Dani Cucu, consultant Global Tax Management.

Cum se impoziteaza autoturismul

De exemplu, o societate comerciala acorda unui salariat in folosinta personala in totalitate un autoturism care are o valoare de intrare de 35.000 de lei.
Avantajul lunar impozabil, in situatia in care potrivit foii de parcurs este evidentiata numai folosinta in interes personal, se determina inmultind valoarea de intrare cu procentul de 1,7%, rezultand valoarea de 595 de lei. Suma de 595 de lei reprezinta venit al lunii in care avantajul este primit si se cumuleaza, in vederea impunerii cu celelelate venituri salariale platite in acea luna.



Daca salariatul foloseste masina atat in interes personal, cat si de serviciu, este obligatorie completarea unei foi de parcurs, unde vor fi consemnati kilometrii parcursi. In cadrul determinarii distantei parcurse in interes personal nu se va lua in calcul distanta dus/intors de la serviciu acasa.
Daca, spre exemplu, rezulta din foaia de parcurs 250 de kilometri efectuati, din care 75 de kilometri (30%) in interes personal, avantajul impozabil va fi de de 178,5 lei (595 de lei x 30%).

Cum se impoziteaza telefonul

O societate comerciala platitoare de impozit pe venit (microintreprindere) are opt salariati, din care trei au primit in folosinta mixta cate un telefon mobil. In scopul delimitarii convorbirilor telefonice efectuate in interesul serviciului de cele efectuate in scop personal, care vor reprezenta avantajul in natura care se va cumula cu salariul in vederea impozitarii, angajatorul a stabilit limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare telefon mobil de 250 de minute pe luna, urmand ca ceea ce depaseste aceasta limita sa fie considerat avantaj in natura.




Echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile, indiferent de forma organizatorica a entitatilor care le acorda. Prin urmare, chiar daca la nivel de persoana juridica tratamentul fiscal al acestor cheltuieli nu are nici o relevanta asupra determinarii impozitului pe venit, in cazul microintreprinderii, partea care depaseste limita de 250 de minute pe luna va reprezenta avantaj pentru salariat. In situatia in care salariatului in cauza i s-a imputat costul convorbirilor respective sau a suportat contravaloarea lor, aceasta nu mai poate constitui avantaj pentru salariat.