Cum era de așteptat, președintele rus Vladimir Putin și-a început neoficial campania electorală înaintea alegerilor prezidențiale programate pentru 17 martie 2024.
În mod surprinzător, el nu și-a anunțat oficial candidatura. Un articol semnat de Henry Campbell pentru „The Strategist” arată ce semnificație au alegerile din Rusia și ce înseamnă, de fapt, câștigarea lor, știut fiind faptul că rezultatul scrutinului este unul dinainte stabilit.
Deși alegerile din Rusia sunt puternic „manipulate”, iar vocea opoziției politice a fost înăbușită zeci de ani, asta nu înseamnă că alegerile sunt irelevante. Putin va fi reales aproape sigur, dar pentru a „câștiga” cu adevărat trebuie să-și reîmprospăteze în mod convingător mandatul politic.
Alegerile din Rusia sunt menite să creeze percepția de popularitate politică și de mandat democratic.
O „retorică democratică” cu „intenții nedemocratice”
Eșecul reformelor lui Gorbaciov este cunoscut. Putin nu își poate permite să înstrăineze sau să desconsidere publicul rus în același mod. A fost cel mai aproape de a face asta în timpul rocadei pe care a făcut-o cu Dmitri Medvedev între 2008-2012. Anularea flagrată a Constituției a dus la proteste în masă în Piața Bolotnaya și în alte părți, în 2011, și la „Marșul milioanelor” (50.000-100.000 de participanți) în 2012.
Kremlinul descrie abordarea sa de guvernare drept „democrație suverană”.
Termenul a fost atribuit pentru prima dată proeminentului susținător al lui Putin, Vladislav Surkov, în 2006. El justifică centralizarea puterii și amestecul democratic din motive naționaliste. După cum susține expertul rus Angela Stent, este, de fapt, o „retorică democratică” cu „intenții nedemocratice”.
Există o toleranță remarcabilă în Rusia față de autoritarismul lui Putin, așa că el rămâne popular din mai multe motive. Într-un sondaj recent, 62% dintre ruși au spus că țara se îndreaptă în direcția cea bună.
Teama reală a Kremlinului de o „revoluție colorată”
Totuși, un factor motivant pentru controlul alegerilor îl reprezintă teama reală a Kremlinului de o „revoluție colorată”. Acest lucru se bazează parțial pe înțelegerea motivelor prăbușirii Uniunii Sovietice, pe care Putin a descris-o drept o „tragedie umanitară majoră” și o „catastrofă geopolitică”, și pe impactul protestelor din august 1991.
Mișcările anti-autoritarism au măturat lumea post-sovietică la începutul mandatului lui Putin: în Georgia în 2003, în Ucraina în 2004 și în Kârgâzstan în 2005, deși Kârgâzstanul a plonjat rapid în autoritarism.
Apariția conceptului de democrație suverană
Nu este o coincidență că regimul de la Kremlin a reprimat independența marilor companii și a mass-media în urma acestor revolte. De exemplu, a vizat direct opoziția politică, prin sechestrarea companiei petroliere Yukos, în 2003, și întemnițarea lui Mihail Hodorkovski în 2005. Apariția conceptului de democrație suverană, în 2006, a fost o justificare pentru interferența electorală antidemocratică împotriva unei tendințe regionale ostile.
Interferența nu este lipsită de consecințe. Apatia politică este mare, în special la Moscova, și a fost norma pentru cea mai mare parte a mandatului lui Putin. Stabilizarea Rusiei și creșterea economică a țării din 2000 a creat un contract social implicit, uneori numit „pact de neparticipare”, în care publicul dă oricând participarea politică pe prosperitate și standarde de trai mai ridicate.
Cu toate acestea, invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile occidentale care au urmat au contestat în mod fundamental acest status quo. Nemulțumirea și apatia s-ar putea transforma, în cele din urmă, într-un soi de opoziție tot mai răspândită.
Acest lucru este atenuat de constrângerea consecventă a opoziției, în special de asasinarea unor lideri, precum Boris Nemțov, în 2015, sau arestarea acestora, la fel ca în cazul lui Alexander Navalnîi în 2021. Rezultatele alegerilor regionale din Rusia, din septembrie, indică faptul că opoziția nu este complet redusă la tăcere.
Terminologia anti-terorism a fost folosită în mod constant sub Putin
Candidații susținuți de Kremlin din partidul Rusia Unită, al lui Putin, au câștigat 15 dintre cele 16 alegeri pe liste de partide pentru parlamentele regionale și 19 din cele 21 de alegeri pentru guvernator. Dar analiza cercetătorului electoral Ivan Shukshin arată niveluri ridicate de fraudă.
Alegerile de la Moscova au prezentat niveluri ridicate de neparticipare. Aparenta apatie a capitalei față de Putin sugerează că rămâne un centru de sprijin pentru opoziție.
Tratamentul aplicat de Moscova în timpul revoltei mercenarilor Grupului Wagner din această vară oferă un alt indiciu al sprijinului opoziției aici. Desigur, Moscova s-a întărit rapid în fața amenințării militare, dar agenția de securitate de stat a Rusiei, FSB, a folosit și forțele „anti-teroriste”, inclusiv pentru a risipi adunările publice. Acest lucru a fost instructiv – terminologia anti-terorism a fost folosită în mod constant sub Putin pentru a justifica suprimarea libertății democratice și jurnalistice, a reduce la tăcere opozanții politici și a restrânge organizațiile pro-democrație.
La nivel național, sprijinul intern pentru Putin și Kremlin rămâne ferm
La nivel național, sprijinul intern pentru Putin și Kremlin rămâne ferm, la fel și mecanismele de management electoral. Dar publicul nu este un monolit, iar Putin trebuie să-și facă campanie înainte de alegerile de anul viitor. Chiar și alegerile cu final așteptat trebuie să țină publicul în priză.
În ultimele luni, Kremlinul a lucrat pentru a obține câteva puncte politice, în special prin încercări de a stabiliza economia.
Rrecent, a reintrodus controlul valutar, creând tensiuni cu banca centrală a Rusiei, care a preferat alte măsuri de control al inflației, ridicând rata dobânzii cu două puncte procentuale, la 15%, pe 27 octombrie pentru a încerca să reducă și mai mult inflația, care a ajuns 6% în al treilea trimestru al anului 2023.
Sancțiunile și sprijinul pentru Ucraina au accentuat presiunea asupra Kremlinului și este important ca acestea să continue, chiar dacă alte crize geopolitice necesită atenție și resurse.
Manipulate sau nu, alegerile din Rusia contează
Manipulate sau nu, alegerile contează din cauza interferenței extinse și evidente a regimului. În timpul campaniei, Putin va încerca să domine informația și să-și vândă succesul economic. El va alimenta diviziunea internațională și va constrânge orice disidență politică internă.
Până în luna martie, probabil că o provocare serioasă pentru Putin nu va apărea. Dar merită să amintim că încercarea de revoltă a șefului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost fără precedent. Cel puțin, alegerile sunt o oportunitate majoră de a observa un sistem politic opac într-unul dintre rarele sale momente mai clare.