În timp ce majoritate presei se concentrează pe efectul acestor drumuri asupra economiei chineze, fotograful japonez Go Takayama este mult mai interesat de impactul infrastructurii asupra oamenilor – în special asupra celor care trăiesc în extremele de vest ale Chinei, precum regiunea autonomă Xinjiang Uyghur. O serie de grupuri etnice minoritare de aici, precum kirghizii, şi-au păstrat modul de viaţă nomad tradiţional – până acum.

Takayama a citit un articol despre planurile pentru o autostradă care se va întinde din vestul Chinei până în Kirghizstan. Câteva luni mai târziu, în timp ce se îndrepta cu maşina spre Kirghizstan a luat un autostopist cu condiţia să îl poată urma pe acesta la destinaţia sa.

Aceasta a fost prima întâlnire pe care Takayama a avut-o cu familia Kuruman, nomazi kirghizi, pe care i-a studiat în ultimii doi ani. Familia este formată din doi părinţi, care au părăsit modul de viaţă nomad şi s-au stabilit într-un sat cu case din chirpici, şi cei patru copii ai lor, care în mare parte continuă o viaţă în mişcare.
Ei îşi petrec iernire în munţii Tianshan, iar primăvara se mută.

Potrivit lui Takayama, satele precum cel în care s-au mutat părinţii Kuruman se transformă încet în oraşe în care „se dezvoltă rapid blocuri de apartamente, case de lux şi noi fabrici“.

Practic, spune acesta, familia Kuruman, descendentă a unei generaţii de nomazi, va trăi în curând într-o comunitate urbană. „Li se va da o adresă şi probabil o căsuţă poştală… un apartament cu apă curentă pentru bucătărie, toaletă şi duş“.

Pentru a documenta povestea familiei Kuruman, Takayama îi urmează în munţi pentru a petrece timp în casele lor de chirpici încălzite de sobe pe cărbuni. Îi însoţeşte pe o motocicletă la coborârea spre micul sat din vale unde participă la nunţi organizate în blocuri de apartamente – în ceea ce el descrie ca fiind oraşe care se dezvoltă rapid.

SURSA: NPR