Puţină lume ştie asta despre numele de „Zelenski” şi „Putin”. Ce însemnătate au ele?

O analiză mai puţin obişnuită, în plin război, cu privire la Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. Mai exact, care este însemnătatea numelor celor doi lideri de stat?

Toate explicaţiile vin din partea lui Gheorghiță Ciocioi. Acesta este etnolog, publicist și traducător român, doctor în filologie al Universității din București.

Acesta a dezvăluit, în două postări pe pagina sa de socializare, care este etimologia celor două nume, Zelenski şi Putin.

În cazul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, situaţia poate fi considerată ironică de unii. Potrivit mai multor dicţionare onomastice slave, „zelen” înseamnă om „necopt” sau cu „minte și temperament de copil”.

„Nume cu înțeles uitat – ZELENSKI

Variantă a numelui Zelenov. Din „zelen” (sl. verde). Cu înțelesul, după mai multe dicționare onomastice slave, de „minte și temperament de copil”, om „necopt”, „crud”.

La noi, mai cunoscute, cu același sens, sunt numele de proveniență ucraineană Zelencu/ Zelenco (Zelenko)”, scrie Gheorghiță Ciocioi pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Federaţiei Ruse poartă nume de sfânt

În cazul preşedintelui Rusiei, etnologul spune că „Putin” este un nume foarte bine cunoscut ruşilor cu mult înainte de apariţia actualului lider de la Kremlin.

Potrivit dicţionarelor onomastice, Putin ar putea proveni fie dintr-o poreclă (supranume) a unei familii, fie dintr-un nume creștin, din calendar, devenit ulterior nume de familie.

Ar fi vorba, în cel de-al doilea caz, despre numele unuia din cei 70 de apostoli, Sfântul Pud/Pudens/ Pudent („Put”). El este prăznuit pe 15/28 aprilie împreună cu apostolii Aristarh și Trofim.

„Nume cu origine uitată – PUTIN

Nume bine cunoscut în Rusia (dar nu numai) cu mult înainte de „domnia” actualului „țar”.

Dincolo de propaganda de dinainte de alegerile muscale din anii trecuți („al nostru, dintre noi”), care îi afla „veșnicului prezident“ origini în Basarabia  (de la putină), ori în Turkmenistan, uitând de invocarea babei Vanga cu prilejul dat (Putin e „Cale“, sortit să conducă Rusia și lumea”), numele în cauză, după dicționarele onomastice, ar putea  proveni fie dintr-o poreclă (supranume) a unei familii, înscrisă astfel în acte la un moment dat, fie dintr-un nume creștin, din calendar, dat la nașterea cuiva, ajuns apoi nume de familie, purtat de un întreg neam.

Dacă în primul caz se vorbește despre Putya (ca având originea în „drum”/ „Drumea”), în cel de-al doilea, specialiștii (nu de astăzi, evident, și având ca scop „primenirea” biografiilor) cred, pe baza înregistrărilor, că „Putin“ este, de fapt, numele unuia din cei 70 de apostoli, Sfântul Pud/Pudens/ Pudent („Put”), prăznuit pe 15/28 aprilie împreună cu apostolii Aristarh și Trofim.

Un nume vechi la ruși, întâlnit în sinaxare și în mineele de lectură, zugrăvit în icoane – primit deloc rar la Botez în această țară în veacurile trecute.

O a doua dată a prăznuirii Sfântului e 4 ianuarie. Referirile (pline de evlavie) la acest nume, în Biserica Rusă, nu lipsesc nici ele (amintit de Sfântul Teofan Zăvorâtul, de pildă), fiind vorba de un sfânt, pomenit în Noul Testament, ce a pătimit în timpul persecuției lui Nero (cu dată de prăznuire în catolicism – 19 mai).

Numele creștin Pud/ Put (în rusește și Putya, Putin), primit de un strămoș din neam, va deveni, astfel, nume de familie. Nu doar, evident, pentru Vladimir Vladimirovici…”, mai scrie etnologul Gheorghiță Ciocioi.