Ca să o alegem corespunzător, trebuie să ne gândim la nevoile noastre. Mesele cu boxe modulare, în special pentru DJ-i, sunt de obicei echipate cu camere amplificatoare și subwoofer-uri profesionale; acestea îți asigură un sunet bun, dacă ai această meserie. Dar dacă nu lucrezi în domeniul muzicii, muzica va fi un binevenit colaj din playlist-urile tale favorite. Pentru uz personal, puterea mai mică de iesire este suficientă.

Atât în casă, cât şi la exterior, înregistrarea sunetului este importantă, de aceea trebuie să avem un aparat cu suficientă putere. Acest lucru se poate verifica întotdeauna cu ajutorul indicatorului RMS (varianta mai puţin obişnuită a puterii) din caracteristicile amplificatorului. Iar pentru plimbare, ne dorim o boxă portabilă rezonabil de compactă, având pe lângă aceste calități și un sistem simplu de conectare la laptop sau tableta. Acest punct este foarte important pentru cei care vor să faciliteze confortul vizual şi auzul la boxa pe care o au.

Conectivitate

Bluetooth 5 sau mai mare este o caracteristică remarcabilă, deoarece veți obține distanțe de asociere de până la 120 metri, spre deosebire de Bluetooth 4.2, care poate ocupa doar 30 metri. Capacitatea de a asocia în stereo sau cel puțin mono, vă va oferi un sunet mai puternic. Există anumite boxe portabile care se pot conecta și la WiFi.

Durata de viață a bateriei

O durată de viață decentă a bateriei este crucială dacă doriți ca difuzorul cu Bluetooth să dureze toată ziua. Deși boxele mai mari tind să ofere timpi de redare mai lungi, un design inteligent care economisește spațiu, face ca modelele mai mici să poată fi luate și pe distanțe mai mari. Căutați la boxă portabilă puternică, ca autonomia bateriei să fie de cel puțin 5 ore și să aibă porturi de încărcare USB-C, ce oferă reîncărcare rapidă. Multe boxe sunt, de asemenea, compatibile cu încărcarea wireless și pot fi utilizate chiar și pentru a vă reîncărca telefonul atunci când sunteți în mișcare.

Calitatea sunetului

Atunci când vrei să alegi o boxă puternică, fii atent la 4 aspecte

  1. Frecventa
  • cu cât are o valoare mai mare, cu atât sunetul se aude cu o claritate mai mare;
  1. Puterea de ieșire 
  • se măsoară în Watt (W) ;
  • 15-20 W sunt suficienți pentru a asculta muzică în spații exterioare;
  • 10 W dacă vrei să folosești boxa în locuință.
  1. Impedanța – se măsoară în Ohmi (Ω);
  • ține cont de rezistență și de reacție;
  • opune rezistență curentului, adică impedanța dictează cât de mult curent este extras din amplificator;
  • cu cât are o valoare mai mică, cu atât sunetul este mai bun.
  1. Sistemul audio – numărul de canale ce emit sunete.

Dacă doriți ca muzica să sune cel mai bine, calitatea audio ar trebui să fie o prioritate atunci când decideți ce difuzor să cumpărați. Majoritatea producătorilor de boxe portabile evidențiază răspunsul în frecvență, al dispozitivului lor, ceea ce indică, practic, cât de bine poate reda difuzorul gama de tonuri pe care le putem auzi. Cele mai multe răspunsuri de frecvență sunt între 20 și 20.000 Hz, ceea ce este destul de mult pentru sănătatea auzului nostru, deși măsurătorile sub 20 Hz înseamnă, de obicei, că difuzorul este capabil să furnizeze tonuri sub-sunet care pot fi simțite mai mult decât auzite. 

Alegerea unei boxe este mai mult decât simpla încărcare a unui telefon. Un sound armonios și profund poate fi imediat regăsit dacă se calculează exact potențialul zgomotului inutil. Un sunet bun e mai mult decât o boxă puternică, este o combinație de frecvențe echilibrate și distorsiuni nedetectabile.