Cea mai simplă analogie care se poate face este cea legată de abonamentele pentru serviciile de telefonie, televiziune și internet. Așa cum la Vodafone, Orange sau RDS se plătește un abonament lunar și în schimb se beneficiază de minute de convorbire, trafic de date și acces la canalele TV, tot așa Office 365 pentru acasă oferă accesul la servicii (Skype + spațiu de stocare de 1TB în OneDrive) și licențe software.

Mai simplu spus, pentru o taxă lunară (cam 42 de lei), cine ia un abonament Office 365 pentru acasă va avea acces la licențele unor produse Microsoft Office (Word, Excel, Outlook, PowerPoint), minute gratuite în Skype și 1TB spațiu de stocare în cloud-ul OneDrive.

Ce primești în schimbul sumei plătite pentru abonament?

1. Kit-urile de instalare și licențele asociate produselor Microsoft Office – Word, Excel, PowerPoint și Outlook – pentru instalarea și folosirea pe 5 PC-uri sau Mac-uri, 5 tablete și 5 telefoane.

În termeni colocviali asta se traduce prin faptul că un abonament Office 365 pentru acasă îți dă 5 licențe și kit-urile de instalare pentru Word, Excel, PowerPoint și Outlook pentru Windows și Mac OS. Practic poți să faci orice combinație de 5 instalări pe Windows și Mac OS

2. Posibilitatea de a partaja cu cine dorești licența Office 365 pentru acasă.

Cele 5 licențe pe care le primești în abonamentul Office 365 pentru acasă pot să fie folosite după cum dorește fiecare, cel mai simplu și ușor de activat fiind în cadrul grupului Familie (disponibil via opțiunile asociate opțiunilor Windows Live ID).

O licență Office 365 pentru acasă este asociată unui cont Microsoft Live ID.

Din portalul de management pentru contul Office 365 pentru acasă există opțiunea (extrem de simplă) de adăugare a unui alt utilizator care să beneficieze de licențe/acces la serviciile de stocare asociate abonamentului activ. Până la urmă de aia se numește abonament Office 365 pentru acasă, pentru că poate să fie consumat de toți membrii familiei. Dar serviciul nu te restricționează doar la membrii familiei: poți invita pe oricine alt cineva să facă parte din grupul tău. Tu, ca deținător al abonamentului ești cel care decide cui îi dai accesul și pe ce perioadă la licențele software și la spațiu de stocare din cloud. La fel de ușor precum ai oferit accesul cuiva, poți să îl și anulezi, direct din portalul Office 365 pentru acasă.

3. Activarea opțiunilor de editare Office în aplicațiile Microsoft Office pentru smartphone/tabletă.

Ați văzut probabil că pentru telefoanele și tabletele Android, iOS sau Windows 10 Mobile se pot descărca programele Word, Excel, PowerPoint fără nicio restricție din Apple Store, Google Play sau Windows Store, însă pentru a putea fi folosite la crearea/editarea de documente de pe mobil/tabletă, e nevoie de o licență – se cere autentificarea cu un cont Live ID.

Ei bine, licența asta poate să fie licența de Office 365 pentru acasă. Se face autentificarea cu același cont Live ID pentru care s-a făcut instalarea/activarea licențelor din portalul Office 365 pentru acasă și funcțiile complete ale produselor din pachetul Office Mobile sunt active. Fără niciun fel de altă setare și în plus. Iar prin integrarea facilităților de salvare direct în cloud-ul OneDrive, toate fișierele importante pot să fie salvate într-un singur loc, de unde să fie regăsite și folosite de toți membrii familiei – și nu mă refer neapărat la documentele Office ci la orice alte fișiere, în mod special pozele.

Același lucru e valabil și pe PC, pentru pachetele WordExcelPowerPoint UWP din Windows Store. Ca fapt divers, în anumite situații e mai simplu să folosești licența de Office 365 pentru acasă ca să activezi aceste aplicații decât să mai instalezi variantele clasice, de desktop. Chiar în cazul copiilor, sau folosirii pe tablete Windows 10, e mai indicat să se meargă cu variantele UWP.

4. Stocarea de 1TB în cloud-ul OneDrive

În mod standard un cont Live ID făcut recent aduce 7,5 GB spațiu de stocare gratuit. E puțin dacă stai să compari cu ceea ce dă Google în Photos, unde primești stocare nelimitată dar accepți ca pozele tale să fie analizate de Google și partenerii săi.

Abonamentul Office 365 pentru acasă oferă un spațiu de stocare suplimentar de 1TB pe OneDrive, asociat contului Live ID, și fiecare membru care este adăugat ca beneficiar al serviciului Office 365 pentru acasă primește la rândul său încă un 1TB pentru stocare.

E suficient spațiu să poți stoca o grămadă de poze și să nu stai stresat că vreun virus sau stricarea harddiscului poate să ți le compromită.

5. 60 de minute în Skype pentru apeluri în toată lumea de pe desktop sau smartphone/tabletă

În contextul în care aproape orice abonament de telefonie îți dă cel puțin 200 de minute de apeluri internaționale, parcă oferta de 60 e minute Skype, gratuite, lunar, nu e foarte apetisantă. Era când Microsoft a lansat conceptul Office 365, între timp lucrurile au evoluat. Cel puțin în România, apelurile de voce via rețelele de telefonie au prețuri bune pentru UE sau SUA.

Dar dacă ai nevoie să suni și în alte zone, atunci aceste 60 de minute primite în fiecare lună, de fiecare membru din grupul Office 365 pentru acasă încep să însemne ceva, poate chiar mai mult decât cei 42 de lei plătiți lunar pe abonament.

Cui i se adresează Office 365 pentru acasă?

Publicul vizat de serviciul Office 365 pentru acasă este evident: familiile. Mai ales cele în care există cel puțin un copil școlar care mai devreme sau mai târziu va începe să folosească intens instrumentele Office (bineînțeles că nu e obligatoriu să fie cele de la Microsoft) pe propriile dispozitive (PC, laptop, Mac). De asta există și facilitățile de instalare pe mai multe aparate/PC-uri.

Autor: Ionut Balan, www.mobzine.ro