„Ieri s-a împlinit un an de când evoluează în România pesta porcină africană, care a început cu o evoluţie lentă pe flancul de nord-vest al ţării noastre, unde şi astăzi avem în gestiune 14 localităţi afectate. Însă, începând cu 9 iunie, avem o evoluţie destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin rezervaţia naturală a Biosferei Delta Dunării, o evoluţie explozivă care generează o situaţie epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluţie 524 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul întregii ţări, 521 sunt localizate în gospodăriile populaţiei, trei au fost localizate în exploataţii profesionale. Cea mai mare exploataţie profesională afectată este în Tulcea şi ieri s-a finalizat uciderea în acest focar, fiind eliminate 43.843 de porcine”, a spus Brănescu.

Citește și Alertă de gradul 0! Un milion de porci vor fi INCINERAȚI din cauza unei epidemii false de pestă porcină! Avertismentul Asociației Pro Consumatori

Citește și Efectele DEVASTATOARE ale epidemiei de pestă porcină. Fermierii își închid afacerile

Şeful ANSVSA a informat că au fost sacrificaţi peste 49.000 de porci de la începutul anului.

„În total, în acest an, au fost eliminate, ucise un număr de 49.816 porcine la nivelul întregii ţări. Au fost afectate până în acest moment 94 de localităţi, 14 localităţi în nord-vestul României, fiind situate în judeţele Satu Mare şi Bihor. Avem afectat judeţul Sălaj în care avem în evoluţie două cazuri la mistreţi. În partea de sud-est avem afectate judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa cu 80 de localităţi afectate şi cu o dinamică total nespecifică de evoluţie epidemiologică”, a adăugat Brănescu.

El a completat că s-a intervenit rapid pentru diagnosticarea animalelor.

„Măsurile pe care le-am luat, (…) au fost de intervenţie rapidă. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi celelalte instituţii implicate au diagnosticat rapid şi au intervenit cu promptitudine în cazurile care au apărut. Din datele pe care le avem, infestarea s-a produs în nord-vest prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare ale virusului pestei porcine africane, iar în partea de est infestarea s-a produs prin migraţia porcilor mistreţi la nivelul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care au venit în contact cu porcii domestici riverani şi s-a extins la gospodăria populaţiei”, a explicat şeful ANSVSA.

 

 Pesta porcină africană nu afectează sănătatea omului

Pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului, a subliniat, miercuri, secretarul de stat Raed Arafat, în urma unei şedinţe la sediul MAI, şi a făcut apel la populaţie să permită autorităţilor uciderea porcilor bolnavi şi să respecte măsurile de prevenire, urmând să fie acordate despăgubiri pentru animale.

„Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populaţiei. (…) În al doilea rând, pentru a limita răspândirea ei este extrem de necesară colaborarea populaţiei. Asta înseamnă că toate măsurile care se impun, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri – de dezinfecţie, de prevenire – sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească”, a spus Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a menţionat că unii prefecţi din unele judeţe s-au confruntat cu un refuz total în ceea ce priveşte intervenţia. „Faptul că nu intervin în aceste focare înseamnă că această boală se răspândeşte şi în alte zone ale ţării şi continuă să se răspândească. Deci, oprirea ei depinde de măsurile care se iau şi de colaborarea populaţiei”, a adăugat Arafat.

Potrivit secretarului de stat, oamenii trebuie să înţeleagă că vor primi despăgubiri pentru porcii sacrificaţi. Arafat a spus că va fi demarată o campanie de transmitere a acestor mesaje în rândul populaţiei.

„Deci, aceste mesaje urmează să facă parte dintr-o campanie intensă care va fi derulată şi prin implicarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin toate mijloacele, şi a celorlalte autorităţi implicate şi local şi naţional. Aceste mesaje urmează să fie transmise pe toate căile posibile, inclusiv prin primar, prin biserici, la sate şi prin toate mijloacele astfel încât oamenii să înţeleagă ce înseamnă această boală, să li se explice şi să li se explice că nu pierd nimic dacă anunţă că un porc este bolnav, pentru că ei vor primi despăgubirea care este alocată lor şi cu care Ministerul Finanţelor este de acord şi urmează să fie emisă la fiecare animal, porc care este sacrificat. Acesta este mesajul cel mai important: colaborarea este cea mai importantă soluţie pentru a opri răspândirea”, a explicat Raed Arafat.

Citește și Alertă de gradul 0! Un milion de porci vor fi INCINERAȚI din cauza unei epidemii false de pestă porcină! Avertismentul Asociației Pro Consumatori

Citește și Efectele DEVASTATOARE ale epidemiei de pestă porcină. Fermierii își închid afacerile