Conform ultimului raport al INS, declinul demografic a continuat în martie 2010, iar populaţia României a scăzut cu 5.150 de persoane faţă de luna precedentă, când s-a înregistrat o reducere cu 5.708 persoane. În acest climat, guvernul a adoptat o măsură care nu va încuraja deloc creşterea natalităţii: reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. - Preşedintele PIN, Lavinia Şandru, iniţiatoarea legii pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de 85%
Conform ultimului raport al INS, declinul demografic a continuat în martie 2010, iar populaţia României a scăzut cu 5.150 de persoane faţă de luna precedentă, când s-a înregistrat o reducere cu 5.708 persoane.
În acest climat, guvernul a adoptat o măsură care nu va încuraja deloc creşterea natalităţii: reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
– Preşedintele PIN, Lavinia Şandru, iniţiatoarea legii pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de 85% din venituri, le-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu şi premierului Boc, în care arată că revenirea la indemnizaţia de 600 lei înseamnă ameninţarea viitorului ţării.
„În discuţia de zilele trecute, aţi propus sindicatelor plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Am aflat că Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse ia în calcul întoarcerea la suma fixă de 600 de lei lunar. Informaţia a fost confirmată de către doamna Andreea Vass, consiliera Premierului. V-o spun în calitate de mamă: este inacceptabil să luaţi vreo măsură de acest fel şi chiar să discutaţi despre ea!”, se arată în scrisoarea deschisă a Laviniei Şandru, remis miercuri agenţiei Mediafax.
De asemenea, sociologii şi psihologii contactaţi de evz.ro susţin, la unison, că măsura pe care o pregăteşte executivul ar putea genera abandon şi scăderea natalităţii, capitol la care ţara noastră nu stă prea bine oricum.
Se ia în calcul revenirea la suma de 600 de lei
„Nu poţi să iei astfel de măsuri fără să ai şi servicii de suport, cum ar fi creşele pentru cei mici. Mulţi nu vor mai avea cu ce să-şi creas că copiii şi s-ar putea ajunge la abandon”, spune psihologul Daniela Gheorghe. În opinia acesteia, „şi rata natalităţii va înregistra scăderi însemnate, pentru că foarte mulţi vor renunţa la ideea de a face copii”.
Revenirea la suma fixă de 600 de lei este varianta analizată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru indemnizaţia de creştere a copilului, au declarat, marţi, pentru Mediafax, surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a luat în calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizaţia de creştere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cât este în prezent.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, marţi, la Parlament, că deocamdată nu s-a luat o decizie în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului şi că variantele luate în calcul sunt încă în discuţie, fără a preciza care sunt acestea.
Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.
DEZBATERE:
Credeţi că se justifică reducerea indemnizaţiei pentru mame?