Cipru a devenit casa a mii de ruşi, dar regimul Putin ar putea avea interese mai mari în mica naţiune, comentează The Guardian.
Luna trecută, o misterioasă navă de transport rusească a căutat refugiu, în timpul unei furtuni violente, în portul cipriot Limassol. La bordul navei MS Chariot erau ascunse patru containere încărcate cu 60 de tone de muniţie pentru puşti mitralieră AK-47 şi pentru lansatoare de rachete. Încărcătura provenea de la Rosoboronexport, compania de stat ce deţine monopolul asupra exporturilor de armament ale Rusiei. Cumpărătorul era nimeni altul decât guvernul sirian.
În calitate de membru UE încă din 2004, Cipru ar fi trebuit să reţină marfa, din simplul motiv că reprezintă o încălcare flagrantă a embargoului strict impus de UE asupra aprovizionării Siriei cu echipament militar, după ce guvernul acestei ţări a fost implicat direct în represiunea violentă şi crimele împotriva propriilor cetăţeni şi protestatari anti-guvernamentali.
Însă oficialii ciprioţi i-au permis navei să părăsească portul, în schimbul unor asigurări vagi că aceasta îşi va schimba traseul. Dar căpitanul a făcut plinul vasului şi s-a îndreptat vioi către portul sirian Tartus, acolo unde şi-a livrat marfa dubioasă.
Cipru nu vrea să supere Rusia
Criticii susţin că enigmatica întâmplare reprezintă o dovadă în plus că Cipru nu vrea să stârnească nemulţumirea Moscovei, motiv pentru care adoptă o atitudine "ruşinoasă de servitudine" faţă de aceasta. Dar reticenţa Ciprului în a-l supăra pe Vladimir Putin este de înţeles, comentează The Guardian. Kremlinul i-a promis Ciprului, dar nu i-a înmânat încă, un împrumut de 2,5 miliarde de euro pentru a-şi salva economia. De asemenea, Rusia a fost în permanenţă un susţinător ferm al Ciprului în Consiliul de Securitate ONU.
Atât de mulţi ruşi trăiesc în prezent în Limassol, un port atractiv şi un oraş vechi, încât staţiunea a fost poreclită "Limassolgrad". Există chiar şi un ziar, un post de radio şi două şcoli în limba rusă. Populaţia cipriotă vorbitoare de limbă rusă se ridică la aproximativ 35.000-40.000 de persoane.
"Limassol este o parte a Federaţiei Ruse", consideră Artyom, chelner la un restaurant. De ce au venit atât de mulţi ruşi aici? "În primul rând, impozitele sunt mici. În al doilea rând, este foarte uşor pentru ruşi să obţină viză", a explicat chelnerul.
Paradis fiscal
De altfel, sume mari de bani din rezerva monetară a Rusiei sunt păstrate în afara ţării, în Cipru. Mai mult de 25% din depozitele bancare şi aproape o treime a investiţiilor străine provin din Rusia. Investitorii ruşi obişnuiesc să creeze companii ”tampon” pentru a profita de rata mică de impozit pe profit a ciprioţilor, de doar 10%. Multe din aceste fonduri sunt reinvestite ulterior înapoi în Rusia (1,4 miliarde de euro în 2008), evitându-se astfel impozitul rusesc. Autorităţile cipriote neagă vehement, însă, că insula ar fi un paradis pentru spălarea de bani ruseşti.
Dar mulţi analişti sunt sceptici: "Vorbim despre banii ruseşti care sunt spălaţi prin intermediul Ciprului. Mafia rusă foloseşte Ciprul intensiv în acest scop, de aceea nu este în interesul Rusiei ca Ciprul să înregistreze un declin economic”, spune Hubert Faustmann, profesor de Studii Europene la Universitatea din Nicosia.
Dealurile care străjuiesc Limassol sunt împânzite cu numeroase vile de lux, multe dintre acestea deţinute de ruşi. Localnicii se plâng că infuzia de capital rusesc a dus la o creştere a preţurilor.
Ruşii obişnuiţi care locuiesc în Cipru susţin că insula le oferă ceea ce nu le oferă Rusia: protecţia împotriva unei birocraţii corupte. Viaţa în însoritul Cipru, adaugă ei, este de preferat celei oferite de Putin într-o Rusie rece şi dominată de lăcomie, unde nu există siguranţă, protecţie legală.